Dopřejte si při neděli americkou „poctivku“ oděnou do českých národních chutí: šťavnatý burger s trhaným uzeným vepřovým, křenovou majonézou, křupavým zelím a samozřejmě rozteklým sýrem.
Podobně vyladíte i řecký burger s koprem a fetou, vietnamský burger à la Bánh mì nebo blízkovýchodní falafel burger.

Burger s trhaným uzeným žebrem, zelným salátem, křenovou majonézou a sýrem
Na 4 burgery potřebujete:
- 1 kg uzených vepřových žeber
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžíce čerstvého křenu
- ¼ červeného špičatého zelí
- Sůl & pepř
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 100 g sýru (blaťácké zlato, uzený 45% eidam)
- 4 burgerové housky

Postup
- Žebra pokrájejte na menší kusy, zalijte vodou, aby byla těsně ponořená a pod poklicí vařte 1 až 1,5 hodiny doměkka. Sceďte, vývar použijte viz níže, maso nechte trochu vychladnout a oberte.
- Majonézu dochuťte čerstvě nastrouhaným křenem, množství upravte dle jeho pálivosti.
- Zelí rozčtvrťte, vykrojte tuhý středový košťál a zbytek nakrouhejte na tenké nudličky. Na burgery vám budou stačit 4 pořádné hrsti zelí. K zelí přidejte sůl, čerstvě mletý pepř, olej a citron a rukama pořádně promačkejte, aby zelí změklo a zkřehlo.
- Housky rozpulte a opečte. Maso prohřejte na pánvi. Na spodní housku naneste zelí, překryjte horkým masem a kousky sýru (já dávám blaťácké zlato, které se dobře roztéká) a přiklopte vrchní částí housky pomazané křenovou majonézou.
Tipy & triky:
- Žeber kupte a uvařte rovnou 2 kila a z vývaru a části masa si pak uvařte valašskou kyselici, zelňačku nebo šmigrustovku, případně zbylé maso zamrazte pro další použití do burgerů, sendvičů typu grilled cheese nebo třeba k haluškám s brynzou.
- Většinu jídla si můžete připravit předem: uvařte a oberte maso, nachystejte salát a ochuťte majonézu. Před podáváním už uzené a housky jen opečete.
- Třešničkou na dortu budou domácí burgerové bulky. Upečte si naše ananasové havajské housky, klasické máslové bulky nebo efektní černé housky, skvělé jsou všechny.
- Zbylé zelí zužitkujte do coleslawu nebo rychlých sezamových nudlí s karamelizovaným vepřovým.
