Pátek 22. srpnaSvátek má Bohuslav Venku je 18 °C, Skoro Zataženo

České houby & francouzská perlička. Tahle fúze bude hvězdou vaší houbové sezony

Forbes Před 1 dnem

Pokud jste perličku ještě neochutnali, doporučuju ji vyzkoušet. Její maso je měkké a šťavnaté  jako kuřecí, ale voňavé a chutné jako zvěřina. Připravuje se podobně jako běžná drůbež –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ můžete ji dusit nebo jako v dnešním receptu péct.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Pečená perlička na houbách, cibuli a slanině

Na 4 porce potřebujete: 

  • 1 perličku (cca 1100 g)
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžičky pepře
  • 1 lžičku přepuštěného másla + 1 lžíci na perličku
  • 120 g slaniny
  • 1 červenou cibuli
  • 1 žlutou cibuli
  • 250 g čerstvých lesních hub
  • 1 lžičku sekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžičku lístků čerstvého tymiánu
  • 2 listy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček jalovce
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 1 lžíci nasekané petrželky
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Očištěnou perličku osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem. 
  2. Ve velké pánvi na lžičce přepuštěného másla orestujte na kostičky nakrájenou slaninu a na měsíčky nasekané cibule.
  3. Když začnou lehce zlátnout, přidejte i nakrájené lesní houby a veškeré koření. Dál zprudka smažte cca čtyři minuty. Občas zamíchejte. 
  4. Do pánve nalijte bílé víno a vývar a společně provařte asi čtyři minuty. 
  5. Připravte si pekáč a do něj nalijte houbovou směs, na ni položte osolenou a opepřenou perličku. Pod kůži jí můžete dát ještě trochu másla. Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C asi na 60 minut. 
  6. Po hodině by maso mělo být měkké. Z hrnce sejměte poklici, troubu přepněte na funkci gril, zvyšte teplotu na 190 °C a ještě asi pět až deset minut dopékejte dozlatova. Během pečení maso přelévejte výpekem.
  7. Perličku ha houbách servírujte s bramborovou kaší posypanou sekanou listovou petrželkou. 

Kde koupit perličku: Chlazenou francouzskou perličku seženete například v Makru nebo vám ji doveze Košík či Rohlík.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post České houby & francouzská perlička. Tahle fúze bude hvězdou vaší houbové sezony appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek