18. květnaSvátek má Venku je 10 °C, Zataženo Déšť

České klasiky očima cizinců: Žebříček odhaluje nejchutnější i nejhorší jídla. Hlasujte v ANKETĚ

CNN Prima News Před 5 hodinami

Web TasteAtlas mapuje tradiční jídla z celého světa a hodnotí je na základě recenzí odborníků a kritiků. Na rozdíl od Tripadvisoru nebo průvodců Michelin, kteří se zaměřují spíše na restaurace, TasteAtlas se soustředí na autentická tradiční jídla, včetně méně známých regionálních specialit. Které naše pochutiny si cizinci zamilovali? To se dozvíte v následujícím žebříčku:

ČTĚTE TAKÉ: Český řetězec stahuje z pultů populární cukrovinku. Obsahuje nebezpečné plísňové jedy

1. Svíčková na smetaně

První místo patří svíčkové. Hustá smetanová omáčka z kořenové zeleniny, podávaná s hovězím masem a houskovými knedlíky, doplněná o pověstnou kombinaci brusinek, šlehačky a citronu, se stala favoritem u mnoha cizinců.

V hodnocení získala celkem 4,4 hvězdičky z celkových pěti a stala se tak pověstnou královnou české kuchyně.

2. Česnečka

Polévka, která vás postaví na nohy – tak se v Česku často hovoří o česnečce. Přičítá se jí totiž celá řada léčivých účinků, ať už jde o kurýrováni chřipky nebo zažehnání kocoviny.

Tato polévka si právem získala místo i v srdcích turistů, kteří ji opět ohodnotili 4,4 hvězdičkami.

3. Valašský frgál

Třetí místo v žebříčku obsadila tradiční pochoutka z východní Moravy – valašský frgál. Tento kulatý koláč o průměru přibližně 30 cm se vyrábí z kynutého těsta a plní různými sladkými náplněmi, jako jsou ovocná povidla, tvaroh nebo mák. Na jeho povrchu nesmí chybět ani sladká drobenka.

V roce 2023 byl valašský frgál oceněn TasteAtlasem jako třetí nejlepší dort na světě. Nyní v hodnocení získal 4,4 hvězdičky.

4. Koblihy

Cizincům neunikla ani další typická česká sladkost – kobliha. Měkké smažené těsto plněné marmeládou a obalené v moučkovém cukru je sice nejvíce spjato s masopustní tradicí, narazíte na něj však všude, ať už jde o trhy, pekárny nebo politické akce.

V hodnocení získala kobliha celkem 4,3 hvězdičky. Úspěch však slavila už v minulosti – v roce 2023 se umístila na 7. místě mezi nejlepšími smaženými dezerty světa.

5. Halušky

Páté místo podle cizinců náleží haluškám. I když je toto jídlo častěji spojováno se Slovenskem, i v Česku má svou tradici, a to zejména na Valašsku. Tradiční halušky se připravují z těsta z nastrouhaných syrových brambor, mouky a vajec. Těsto se protlačuje přes speciální síto přímo do vroucí vody, čímž vznikají malé noky. Na Slovensku vám nejčastěji nabídnou bryndzové halušky, v Česku však spíše narazíte na halušky podávané s kysaným zelím a uzeným masem.

Tato pochoutka získala v hodnocení celkem 4,3 hvězdičky.

Šesté místo obsadil mnohými vyhlížený smažený sýr. Do první desítky se probojovaly také lívance, buchty na páře, vdolky i Míša řezy. Populární guláš se umístil až na 11. místě a řízek skončil na 13. Celé pořadí si můžete prohlédnout zde.

Jaká jídla naopak u cizinců propadla?

TasteAtlas sestavil nejen seznam těch nejchutnějších českých jídel, ale i těch nejméně lahodných. Tomuto žebříčku vévodí zejména polévky.

1. Chlebová polévka

Nejhorší hodnocení ze všech, celkem 2,5 hvězdičky, obdržela chlebová polévka. Tento staročeský pokrm připravovaný z kombinace starého chleba, vody, sádla, vajíčka, česneku, majoránky a vývaru cizince vůbec neoslovil.

2. Máslová pomazánka

Dalším nepopulárním jídlem je podle žebříčku máslová pomazánka, která obdržela pouhých 2,7 hvězdiček. Tato krémová pomazánka, vyráběná ze zakysané smetany a kombinace sušeného mléka a podmáslí, je v Česku velmi oblíbená a tradičně se ochucuje různými bylinkami, šunkou, paprikou nebo česnekem. U cizinců ale nezabodovala.

3. Karlovarský suchar

Třetí místo pak patří karlovarskému sucharu, což je chléb, do kterého se přidává vřídelní léčivá karlovarská voda. Většinou bývá součástí dietních jídelníčků a v hodnocení získal 2,7 hvězdiček.

4. a 5. Rybí polévka a houbový kuba

Poslední dvě místa patří stálicím české sváteční tabule. Rybí polévka, která se obvykle vaří z kapří hlavy, kostí a vnitřností, je tradičním chodem o Štědrém dnu. Mezi cizinci ale neuspěla, získala pouhých 2,9 hvězdičky.

Stejný počet hvězdiček, i když o stupeň lepší umístění, získal houbový kuba. I toto tradiční vánoční jídlo složené z krup a lesních hub cizinci příliš neocenili.

Mezi deseti nejméně chutnými se umístily také rýžový nákyp, nudle s mákem, kyselo, jelita a dršťková polévka. Jaká další jídla cizince neoslovila, zjistíte v průvodci TasteAtlas.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prošlé potraviny jdou na dračku, ušetří až polovinu. Obliba „zlevněnek“ poroste, tvrdí experti

Pokračovat na celý článek