Česko není agrární země, řekl v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS expert na zemědělství Tomáš Maier. „Nemáme pro to úplně podmínky. Jak zemědělci vyjeli, tak to vypadá, že je to nějaká podstatná skupina, nechci to snižovat, ale mediální obraz nevypovídá o reálné síle. Když si vezmeme Polsko nebo Francii, tak to je až na výjimky absolutní nížina. Naše ekonomika obecně stojí na strojírenském průmyslu a službách, ale zemědělství není ekonomicky tak významné,“ vysvětlil.
ČTĚTE DÁLE: Na stáří se zajišťujme po své vlastní ose, radí Kovanda. Ideální je začít už během studia
S tím souhlasí i ekonom Lukáš Kovanda. Zásadním problémem nejen zemědělství, ale třeba i lesnictví, je podle něj vývoz materiálu, zpracování v zahraničí a následný dovoz výrobků. „Vyvážíme dřevo do Rakouska a dovážíme odtamtud nábytek. To znamená, že dovážíme i práci rakouského truhláře místo toho, abychom nechávali tu práci v České republice. Stejně tak vyvezeme mléko do Německa a dovážíme německé sýry, které jsou vyrobené z toho mléka. To je samozřejmě něco, co by se mělo změnit,“ řekl Kovanda. Podotkl, že to je ale problém, který Českou republiku provází už desetiletí. „Stále se v tom nic moc nelepší,“ dodal.
Kolaps zemědělství ale podle Maiera nehrozí. „To už je hodně černý scénář. My na tom nejsme tak špatně ani se soběstačností, kterou někdy vytahují radikální zemědělci. Ale i kdybychom postavili kolem Česka padesátimetrovou zeď a nesměli sem dovážet žádné potraviny, tak bychom hlady neumřeli,“ popsal agrární ekonom. Dodal, že z vepřového by se stalo luxusní zboží a jedli bychom více pečiva.
Kovanda podotkl, že dosažení úplné soběstačnosti ale nedává smysl. „Z hlediska mezinárodního obchodu je nejvýhodnější, když se něco produkuje v nějaké jiné zemi a v rámci mezinárodního obchodu se to dováží. Pak jsou ceny nižší. Plná soběstačnost České republiky není výhodná pro konečného spotřebitele, protože to znamená vyšší ceny,“ dodal Kovanda.