Středa 14. květnaSvátek má Venku je 9 °C, Oblačno

Hejlík: Gastro je souboj eg, lidem ničí i životy. Podniky na mě reagují i podrážděně

Aktuálně.cz Před 1 rokem

 Jakub Zuzánek

"Gastromapu beru jako pozitivní tipy. Nepíšu o těch špatných zkušenostech. Dělám to proto, abych podnikům pomáhal, ne abych jim ublížil," říká herec Lukáš Hejlík, který teď vydává už svou čtvrtou knihu s doporučeními na zajímavá místa s dobrým jídlem. Tentokrát se zaměřil na snídaně, na cestách byl sedm měsíců a aby stihnul všechno, co měl v plánu, snídal i třikrát denně.

"Při těch sedmiměsíčních rešerších jsem byl šťastnej za to, když někdo přinesl nějakou alternativu - třeba topinku s houbami. Prostě něco, kde nemuselo být nutně vejce," popisuje bloger, podle kterého je ale rozhodně nejprodávanější položkou na snídaňových menu vejce Benedikt.

Hejlík v rozhovoru mluví také o tom, jak se česká gastronomie posouvá a s její úrovní jdou "nahoru" i sami hosté. I přesto se podle něj vede často až "vyhrocená" debata nad cenami jídel v podnicích.

"Snídaně vlastně dneska není úplně levná záležitost, velmi často je dražší než oběd, ale pořád je to vcelku dostupná věc," říká k tomu, že to tak nemusí připadat v pořádku každému, ale spousta lidí je schopna taková jídla v restauracích docenit a dopřát si je.

Sám herec nakonec přiznává, že je za jídlo schopný v restauracích a bistrech nechat i přes 50 tisíc korun měsíčně, ale vysvětluje, že je to díky tomu, že si dokáže hodně vydělat. "Všude za sebe platím. Zjistil jsem, že to musím opakovat," dodává Hejlík.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu nebo si ho poslechnout ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Pokračovat na celý článek