Mléčný piškot. I tak by se dal pojmenovat tradiční americký moučník s jemnou, nadýchanou strukturou. Lehké piškotové těsto obohacené o horké mléko s máslem činí z „obyčejného“ piškotu neobyčejný chuťový zážitek.
Hot milk cake získá chuťově bohatou a nadýchanou strukturu právě díky horkému mléku. Dodržte jednoduchý postup a užijte si nadýchaný moučník zasypaný moučkovým cukrem v doprovodu oblíbeného sezonního ovoce.
Mléčný piškot (hot milk cake)
Na formu 22 × 32 centimetrů potřebujete:
- 240 ml plnotučného mléka
- 110 g másla (+ na vymazání)
- 240 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- 4 vejce
- 280 g krystalového cukru
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- moučkový cukr na posypání
- čerstvé ostružiny nebo jiné ovoce k podávání
Postup
- V rendlíku zahřejte mléko s máslem. Jakmile se na okrajích začnou objevovat bublinky a máslo se rozpustí, sundejte rendlík z plamene.
- Ve větší míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny a vmíchejte vanilku.
- K vejcím postupně přidávejte moučnou směs a vymíchejte dohladka. Za mírného šlehání přilévejte horké mléko s rozpuštěným máslem.
- Hladké těsto nalijte do formy důkladně vymazané máslem nebo rovně vystlané pečicím papírem. Pečte při 175 °C asi 30 minut dozlatova. Na konci pečení proveďte test špejlí.
- Formu položte na mřížku a její obsah nechte zcela vychladnout. Pak jej opatrně vyklopte (nebo pomocí pečicího papíru vysuňte z formy) a nakrájejte na jednotlivé porce.
- Posypejte moučkovým cukrem a podávejte s čerstvými ostružinami či jiným ovocem.
Tip: Mléčný piškot můžete ozdobit také čerstvě vyšlehanou šlehačkou nebo podávat s oblíbeným ovocným kompotem.
The post Hot milk cake. Nadýchaný mléčný piškot zjemní každou příležitost appeared first on Forbes.











