Středa 12. listopaduSvátek má Venku je 2 °C, Oblačno

Hot milk cake. Nadýchaný mléčný piškot zjemní každou příležitost

Forbes Před 1 měsícem

Mléčný piškot. I tak by se dal pojmenovat tradiční americký moučník s jemnou, nadýchanou strukturou. Lehké piškotové těsto obohacené o horké mléko s máslem činí z „obyčejného“ piškotu neobyčejný chuťový zážitek.

Hot milk cake získá chuťově bohatou a nadýchanou strukturu právě díky horkému mléku. Dodržte jednoduchý postup a užijte si nadýchaný moučník zasypaný moučkovým cukrem v doprovodu oblíbeného sezonního ovoce.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Mléčný piškot (hot milk cake)

Na formu 22 × 32 centimetrů potřebujete:

  • 240 ml plnotučného mléka
  • 110 g másla (+ na vymazání)
  • 240 g hladké mouky 
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 4 vejce
  • 280 g krystalového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • moučkový cukr na posypání
  • čerstvé ostružiny nebo jiné ovoce k podávání
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. V rendlíku zahřejte mléko s máslem. Jakmile se na okrajích začnou objevovat bublinky a máslo se rozpustí, sundejte rendlík z plamene.
  2. Ve větší míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny a vmíchejte vanilku.
  3. K vejcím postupně přidávejte moučnou směs a vymíchejte dohladka. Za mírného šlehání přilévejte horké mléko s rozpuštěným máslem.
  4. Hladké těsto nalijte do formy důkladně vymazané máslem nebo rovně vystlané pečicím papírem. Pečte při 175 °C asi 30 minut dozlatova. Na konci pečení proveďte test špejlí.
  5. Formu položte na mřížku a její obsah nechte zcela vychladnout. Pak jej opatrně vyklopte (nebo pomocí pečicího papíru vysuňte z formy) a nakrájejte na jednotlivé porce.
  6. Posypejte moučkovým cukrem a podávejte s čerstvými ostružinami či jiným ovocem.

Tip: Mléčný piškot můžete ozdobit také čerstvě vyšlehanou šlehačkou nebo podávat s oblíbeným ovocným kompotem.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Hot milk cake. Nadýchaný mléčný piškot zjemní každou příležitost appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek