Hrušky se sýrem je osvědčená kombinace, které to společně klape jak za syrova, tak po upečení. Pokud hledáte vhodný doplněk k vínu a zároveň máte chuť se kreativně vyřádit, budou tyto „chlebíčky“ trefou do černého.
Lahodná a jemná ricotta se ideálně doplňuje s pikantním sýrem s modrou plísní a sladkou hruškou. Kdo by toho sladkého měl málo, uvítá trochu medu na zakápnutí. Chlebíčky se nevyplatí připravovat příliš předem, jelikož by těsto zvlhlo a přišli byste o příjemně křupavý zážitek. Pár hodin dopředu si je ale můžete připravit do lednice nachystané k pečení a vytáhnout těsně předtím, než návštěva zazvoní u dveří.

Jednohubky z listového těsta se sýrem a hruškami
Na cca 20 kousků potřebujete:
- 2 hrušky
- 2 pláty rozváleného listového těsta
- 150 g ricotty
- Čerstvý tymián
- 50 g sýra s modrou plísní nastrouhaného najemno (niva, gorgonzola atd.)
- Citron proti ztmavnutí
- 1 vejce
- Čerstvě mletý pepř
- Med k podávání

Postup
- Hrušky nakrájejte na slabé plátky. Těsto rozkrojte podélně napůl.
- Každý plátek hrušky potřete trochou ricotty, posypejte pár lístky tymiánu a nastrouhaným sýrem. Touto stranou dolů pokládejte na pruh listového těsta vedle sebe, přičemž by mezi hruškami měl být rozestup asi 4 až 5 cm.
- Vrchní stranu hrušek potřete plátkem citronu.
- Volnou plochu těsta potřete rozšlehaným vejcem. Opepřete podle chuti.
- Těsto v prostoru mezi hruškami rozkrájejte a obdélníky těsta pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte při 200 °C 15 minut. Po upečení nechte vychladnout.
- Podávejte s medem, kterým můžete chlebíčky podle chuti pokapat.
