Pátek 19. prosinceSvátek má Venku je 0 °C, Mlha

Hrůzné nálezy inspektorů v Česku: Máslo s plesnivým kolečkem i čaj s pesticidem

CNN Prima News Před 2 hodinami

SZPI v posledních dnech upozornila hned na několik prohřešků, které zařadila do kategorie nebezpečných potravin. V úterý inspektoři upozornili na problém se sýrem Gran Moravia. Kontrola proběhla v restauraci Zátiší v Němčicích nad Hanou a zjistila výskyt okem viditelné plísně, informoval web Potraviny na pranýři.

ČTĚTE TAKÉ: Řetězec v Česku prodával fíky plné chemie. Kontrola odhalila pětinásobek povoleného množství

Také oplatky Delisso plněné krémem s lískooříškovou příchutí neprošly kontrolou. Produkt původem z Turecka neměl na etiketě v češtině uvedenou informaci, že obsahuje arašídy, a to přesto, že je ve značném množství skutečně obsahoval.

Dalším příkladem je vánoční čokoláda Jimmy Fox Christmasmallow Tree. Tu vyrábí česká společnost MP SWEET a podle inspektorů obsahovala více syntetického barviva žluť, než stanovují limity.

Zapáchající maso nebo čaj s pesticidem

Po zatuchlině a plísni zapáchaly sušené houby ucho původem z Vietnamu, které SZPI kontrolovala v prodejně Thanh Tam Fusion v Praze. Podobný problém inspekce objevila také u kuřecích stehenních řízků z Billy v Dolních Břežanech. „U potraviny byl zjištěn nepříjemný zápach po zkaženém mase,“ uvedli inspektoři.

Bez potíží nebylo ani dušené kuřecí maso v konzervě lotyšského distributora Sia Grace Baltic. Výrobek obsahoval méně masa, než uváděla etiketa. Navíc v něm inspekce objevila také alergen sójovou bílkovinu, o které však obal neinformoval.

Inspekce se zaměřila také na máslo z Vysočiny výrobce LACRUM. „Na povrchu výrobku bylo viditelné kolečko šedé barvy. Potravina je nevhodná k lidské spotřebě,“ stojí na webu Potraviny na pranýři.

Posledním nebezpečným výrobkem je bylinný čaj Yerba Mate Piporé Tradicional původem z Argentiny. V tomto případě byl podle SZPI více než čtyřnásobně překročen maximální limit reziduí pesticidu antrachinonu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Cukroví s blahodárnými účinky? Zkusit můžete polevu ze smrkových výhonků či náplň s meduňkou

Pokračovat na celý článek