Ve studii zveřejněné v časopise Neurology vědci pracovali s určitým množstvím ultrazpracovaných potravin. Konkrétně se v přepočtu z uncí jednalo o 226 gramů dietní nebo cukrem slazené limonády, hot dog, dílek baleného dortu, lžíci kečupu nebo 28 gramů bramborových lupínků.
ČTĚTE TAKÉ: Jak lidé vnímají karmu? Pro ně samotné je osobní roztleskávačkou, pro ostatní přísným soudcem
„Náš výzkum ukazuje, že konzumace příliš velkého množství zpracovaných potravin, jako jsou sladké limonády a balené pochutiny, může urychlovat počáteční příznaky Parkinsonovy choroby,“ cituje prohlášení hlavního autora studie doktora Xiang Gao web CNN.
Profesor a děkan Ústavu výživy na Fudanské univerzitě v Šanghaji doplnil, že „tato nejnovější studie je součástí rostoucího počtu důkazů o tom, že strava může mít vliv na rozvoj Parkinsonovy choroby“.
Jak ale připomněl Daniel van Wamelen – klinický docent neurovědy na King's College London, který se na výzkumu nepodílel – studie sice zjistila, že lidé, kteří jedli více ultrazpracovaných potravin, měli tendenci hlásit více časných příznaků nemoci, nezjistila však přímé zvýšení rizika Parkinsonovy choroby.
„Studie nesledovala, zda byla u účastníků později diagnostikována Parkinsonova choroba,“ podotkl van Wamelen ve svém prohlášení a dodal: „Nicméně to, že mají více těchto příznaků, naznačuje vyšší riziko v průběhu času.“
Jak spolu souvisí potraviny a „Parkinson“?
Studie vycházela z analýzy dlouholetých údajů o zdravotním stavu a stravování téměř 43 tisíc účastníků dvou amerických studií: Nurses' Health Study a Health Professionals Follow-Up Study.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Českými ložnicemi se šíří nebezpečný trend. Stále častěji jsou kořením sexu drogy
Průměrný věk účastníků byl 48 let, přičemž na začátku výzkumu nikdo z nich netrpěl Parkinsonovou chorobou. Dotyční sami uváděli, co jedli, každých několik let – což je zároveň omezením nového výzkumu; účastníci si nemuseli přesně pamatovat svůj příjem potravy.
Mezi ultrazpracované potraviny, které byly ve studii měřeny, patřily uměle nebo cukrem slazené nápoje, koření, omáčky a pomazánky, balené sladké svačinky nebo dezerty, jogurtové nebo mléčné dezerty, chléb, cereálie a balené slané svačinky.
Výsledkem výzkumu bylo nalezení souvislostí mezi časnými příznaky Parkinsonovy choroby a všemi druhy ultrazpracovaných potravin, výjimku tvořil chléb a cereálie.
Jedním z důvodů by podle vědců mohlo být to, že ultrazpracované potraviny obvykle obsahují méně vlákniny, bílkovin a mikroživin. Na druhé straně obsahují přidaný cukr, sůl a nasycené nebo transmastné tuky, uvádí se ve studii s tím, že ultrazpracované potraviny mohou také ovlivňovat rovnováhu střevní mikroflóry.
„S velikostí vzorku přesahující 42 tisíc účastníků a dlouhým obdobím sledování – až 26 let, tato studie vyniká nejen svou silou, ale také metodologickou přísností,“ napsali autoři úvodníku zveřejněného spolu se studií. Spoluautory byli Nikolaos Scarmeas, docent klinické neurologie na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, a dietoložka Maria Marakiová, odborná asistentka sportovní medicíny a biologie cvičení na Národní a Kapodistrijské univerzitě v Aténách. Ani jeden se na výzkumu nepodílel.
„Prevence neurodegenerativních onemocnění může začít u jídelního stolu. Nadměrná konzumace ultrazpracovaných potravin je nejen rizikovým faktorem metabolických onemocnění, ale může také urychlit neurodegenerativní procesy a s nimi spojené příznaky,“ napsali.
Mezi neurodegenerativní onemocnění se vedle Parkinsonovy choroby řadí také Alzheimerova choroba, amyotrofická laterální skleróza (ALS) nebo roztroušená skleróza.
Časné příznaky: Na co si dát pozor?
Nová studie se zabývala takzvaným prodromálním stadiem Parkinsonovy choroby. Jedná se o časné signály, které se objevují roky až desetiletí před charakteristickými příznaky nemoci, jako je třes, ztuhlost svalů, pomalá chůze či změna držení těla.
Podle Nadace Parkinsonovy choroby se mezi časné příznaky mohou řadit bolesti těla, zácpa, příznaky deprese, změny ve schopnosti vnímat barvy nebo čich a nadměrná denní ospalost.
Klíčovým časným příznakem je však podle výzkumu také mimořádně neobvyklá porucha spánku, která se týká fáze rychlých očních pohybů – REM. Při ní je za normálních okolností tělo paralyzováno, člověk tak nemůže vstát ani jednat ve spánku. V případě poruchy se však spící člověk pohybovat může.
Vědci dále zjistili, že u lidí, kteří jedli přibližně 11 porcí ultrazpracovaných potravin denně – ve srovnání s lidmi, kteří jedli pouze tři – byla 2,5krát vyšší pravděpodobnost, že se u nich projeví tři nebo více časných příznaků choroby. Konzumace většího množství ultrazpracovaných potravin je podle vědců také spojena se zvýšeným rizikem téměř všech příznaků kromě zácpy.
„Parkinsonova choroba je nevyléčitelná,“ uvedl Gao pro CNN. „V naší předchozí studii založené na stejných populacích, které jsme použili pro současnou analýzu, jsme zjistili, že zdravá strava a fyzická aktivita mohou zpomalit progresi onemocnění. Volba méně zpracovaných potravin a více těch výživných by tak mohla být dobrou strategií pro udržení zdraví mozku,“ dodal autor studie.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zákeřná a neléčitelná. Nemoci, jíž trpí tisíce Čechů a napadá mozek, lze předejít, tvrdí lékaři