Pití čaje je prospěšné, přináší organismu spoustu důležitých látek. Jenže má i odvrácenou stranu, pokud jde o čaj v sáčku – do těla se dostává i materiál, z něhož je obal vyrobený.
Když vědci zkoumali obsah těžkých kovů v čajových sáčcích, ve většině vzorů zjistili toxickou kontaminaci prvky, jako jsou olovo a hliník. „Všechny čaje obsahovaly olovo, přičemž 73 procent čajů vařených po dobu 3 minut a 83 procent čajů vařených po dobu 15 minut obsahovalo olovo v množství, které je považované za nebezpečné pro konzumaci během těhotenství a kojení. Obsah hliníku překračoval doporučené hodnoty ve 20 procentech čajů,“ popsala práce vědců z kanadské University of Alberta. Tato již starší studie (z roku 2013) přímo uvádí, že těžké kovy mohou vést k různým zdravotním problémům.
ČTĚTE TAKÉ: Neodstraňujme odpad z oceánů. Mohlo by to způsobit katastrofu, tvrdí nový výzkum
Méně prozkoumaným problémem jsou mikroplasty. Většina čajových sáčků se dnes vyrábí z umělé hmoty – buď z nylonu, nebo z polyethylentereftalátu (PET). Podle výzkumu McGillovy univerzity může pouhý jeden plastový sáček uvolnit do šálku čaje neuvěřitelné množství mikroplastů. Může jít až o 11,6 miliardy částeček mikroplastů a další asi tři miliardy ještě menších nanoplastů.
„Množství částic nylonu a polyethylentereftalátu uvolněných z obalů čajových sáčků je o několik řádů vyšší než množství plastů, které bylo dříve zaznamenáno v jiných potravinách,“ varují vědci.
Velmi podobně dopadla i další studie, kterou provedli experti z amerického institutu NIST. „Hlavním výsledkem je, že plastové částice jsou všude, kam se podíváme. Je jich hodně. Jsou jich biliony na litr,“ řekl chemik Christopher Zangmeister z NIST. Vědci upozorňují, že do vody se může ze sáčku uvolnit až jedno procento jeho hmoty.
Je to problém? Nevíme, přiznává věda
Tyto drobné plastové částice se ukazují jako velký problém, a to především proto, že jsou prakticky všude a jejich odstranění z našeho životního prostředí je složitou záležitostí. „Nevíme zatím, jestli mají na lidi nebo zvířata negativní účinky. Máme jenom vysokou jistotu, že tam jsou,“ přiznává Christopher Zangmeister.
Výše uvedená studie z McGillovy univerzity se těmto účinkům částečně věnovala. Vědci samozřejmě nemohli experimentovat na lidech, a tak vyzkoušeli, co dělá odpovídající množství s bezobratlými. „Počáteční posouzení akutní toxicity pro bezobratlé ukazuje, že vystavení pouze částicím uvolněným z čajových sáčků způsobila behaviorální a vývojové účinky závislé na množství,“ zní závěr.
Před čtyřmi roky se touto otázkou zabývala i Světová zdravotnická organizace (WHO), jejíž výzkum je spíše uklidňující: Množství mikroskopických částic plastu, které se v současné chvíli vyskytuje v pitné vodě, zatím nepředstavuje pro její konzumenty vážnější zdravotní riziko. WHO ve vyjádření uvádí, že plastové částice větší než 150 mikrometrů (jedna miliontina metru) člověk v zásadě nevstřebává. Příjem o něco menších částic by měl být rovněž omezený.
Zpráva varuje před nebezpečím, které může přijít v budoucnosti. Pokud bude plastů ve vodě přibývat stávajícím tempem, mikroplasty by v horizontu jednoho století mohly představovat všeobecné ohrožení vodních ekosystémů. To by pak mělo neblahý vliv i na zdraví lidí. „Musíme zastavit rostoucí míru plastového znečištění po celém světě,“ uvedla Maria Neirová, ředitelka oddělení veřejného zdraví WHO.
Řešení – alespoň co se týče pití oblíbeného nápoje – je přitom snadné. Sypané čaje mohou nabídnout pohodový šálek s vyšší koncentrací zdravých živin – a bez plastu. A bez umělohmotných obalů jsou čajové lístky kompostovatelné a biologicky rozložitelné, rychle a přirozeně se rozkládají na živiny, které podporují zdravou půdu.