Mít pod palcem svačiny, na kterých si pochutnáte vy i vaše děti, znamená zabít dvě mouchy jednou ranou. Voňavé jablečné muffiny oživí svačinové krabičky vašich dětí a vy získáte zdravý dezert, který vás nakopne na zbytek odpoledne.
Jablečné muffiny jsou krásně vláčné nejen díky jablku, přispívá k tomu i jogurt a mandlová mouka. Mandlová mouka a ořechy poskytují jak zdravé tuky, tak důležité minerály. Vlašské ořechy můžete dle preferencí vyměnit za mandle, lískové nebo pekanové ořechy. Co se týče sladidla, lze použít takové, které máte rádi a které vám vyhovuje. Klidně i třtinový cukr. K dochucení, kromě skořice, se hodí také perníkové koření nebo kardamom.
Celozrnné jablečné muffiny s jogurtem, vlašskými ořechy a mandlovou moukou
Na 20 koláčků potřebujete:
- 200 g oloupaného jablka
- 2 vejce
- 50 g xylitolu, třtinového cukru či jiného sladidla
- 100 g jogurtu (3,5 % tuku)
- 40 g rozpuštěného másla
- 50 g javorového sirupu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 80 ml mléka
- 200 g špaldové celozrnné mouky
- 100 g mandlové mouky
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 plnou lžičku kypřicího prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- špetku soli
- 70 g vlašských ořechů

Postup
- Oloupané jablko nastrouhejte nahrubo.
- V míse prošlehejte vejce s vybraným sladidlem.
- Ve vedlejší misce promíchejte jogurt s rozpuštěným máslem, javorovým sirupem a vanilkovým extraktem. Směs přilijte k vejcím a přidejte i mléko. Dobře promíchejte.
- V další míse promíchejte obě mouky se skořicí, kypřicím práškem, sodou a špetkou soli.
- Ořechy nasekejte nadrobno.
- Do vaječno-mléčné směsi vsypte moučnou směs a dobře promíchejte, aby se ingredience důkladně propojily. Nakonec vmíchejte nastrouhaná jablka a polovinu nasekaných ořechů. Promíchejte.
- Do plechu na muffiny vložte papírové košíčky. Každý naplňte lehce pod okraj těstem. Posypejte zbylými ořechy.
- Pečte při 175 °C 35 minut. V plechu nechte chvíli chladnout a poté muffiny přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

The post Ke svačině i na výlety. Zdravé jablečné muffiny jsou krásně vláčné a voní až za roh appeared first on Forbes.