Pátek 14. listopaduSvátek má Venku je 2 °C, Jasno

Klasika zdravěji. Fantastická cuketová koprovka bez mouky

Forbes Před 2 měsíci

Že je tahle koprovka ve skutečnosti z cukety, přiznejte až ve chvíli, kdy si všichni přidají. Je krásně jemná a krémová, přitom zcela bez mouky a výborně funguje i s veganskou ovesnou smetanou. Uvařeno máte navíc za půl hodiny.

V létě už koprovou omáčku ani nevařím jinak – zužitkujete do ní cuketu i další zeleninu, obejde se zcela bez mouky a rozhodně vám po ní bude lehčeji než po verzi s hovězím a knedlíkem. Pokud sdílíte domácnost s někým, kdo nesnese kopr (či vůbec cokoli zeleného v jídle, ahoj děti!), nasekaný kopr vmíchejte jen do části omáčky a zbytek podávejte jen tak, nebo třeba ochucený křenem.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Bezlepková koprová omáčka s cuketou, vejcem a pečenými bramborami (lze i bez laktózy či vegan)

Na 4 porce potřebujete:

  • 3 lžíce tuku (ghí, řepkový olej)
  • 2 cibule (150 až 200 g)
  • 2 střední cukety (700 až 900 g)
  • 2 petržele (250 až 300 g)
  • 2 brambory (250 až 300 g)
  • Sůl & pepř
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 100 ml smetany (ke šlehání nebo ovesná)
  • 1 hrst čerstvého kopru

K podávání:

  • 1 až 1,5 kg
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř
  • Vejce, marinovaný tempeh nebo tofu
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Brambory neloupejte, jen pořádně odrhněte, na plechu vyloženém pečicím papírem promíchejte s olejem, solí a čerstvě mletým pepřem a pečte asi půl hodiny při 180 °C doměkka. V polovině zamíchejte.
  2. Nahrubo pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na rozpáleném másle, přidejte kostky oloupané cukety a petržele a opékejte dalších patnáct minut. To dodá omáčce chuť a vůni. Přidejte kostky brambor, vývar a sůl a vařte patnáct až dvacet minut doměkka.
  3. Omáčku rozmixujte dohladka. Můžete ji i propasírovat, ale přijdete tak o část vlákniny. Vmíchejte smetanu, citronovou šťávu a najemno nasekaný kopr (stonky vyhoďte nebo povařte v omáčce, ale do jídla už nedávejte, jsou příliš aromatické).
  4. Podávejte s pečenými brambory a vařeným či ztraceným vejcem.

Veganská koprovka: Smetanu použijte rostlinnou a místo vejce opečte plátky marinovaného tofu či tempehu.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Klasika zdravěji. Fantastická cuketová koprovka bez mouky appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek