Čtvrtek 01. květnaSvátek má Venku je 24 °C, Skoro Jasno

Koupil pekárnu a přišly krize. Dnes pečivo ze Srnína snídají až v Asii

Forbes Před 1 rokem

„Teď tady toho moc nenafotíte, peče se hlavně v noci,“ vítá našeho fotografa Josef Bukovský, když v pátek dopoledne přijíždíme do Pekárny Srnín ležící v malé obci u Českého Krumlova.

Pekárna zásobuje hlavně jižní Čechy, trvanlivé výrobky ale rozváží po celé republice a má dlouholetou tradici. V obci Srnín o třech stovkách obyvatel tu funguje už od šedesátých let, od roku 2019 ale pod novým majitelem.

Před čtyřmi lety koupil pekárnu včetně přilehlého mlýna za nižší stovky milionů korun Bukovský. Do té doby v podniku působil více než deset let jako ekonom a vedle toho řídil stavební firmu. I s ohledem na to, že v Pekárně Srnín o dvou stech zaměstnancích roky pracoval, navázal v práci na předchozí majitele a k žádným překotným změnám ve firmě nesáhl.

Když však pekárnu kupoval, netušil, že ji bude válcovat jedna krize za druhou. Dnes už na období koronaviru následované energetickou krizí vzpomíná spíš s úsměvem, jednoduché to ale nebylo.

„Čtyři roky řeším v podstatě jenom samé krize. Myslím si, že předchozí majitelé si mnou ruce, protože lepší čas na prodej si vybrat nemohli,“ říká se smíchem Bukovský, k jehož pekárně patří také cukrárna a mlýn, o který se stará jeho otec.

Josef Bukovský, Pekárna SrnínV Pekárně Srnín se denně „uplácá“ kolem deseti tisíc chlebů.

Nejvíce pekárně ublížila pandemie. „Máme dvacet prodejen, v kterých nám tržby spadly o osmdesát procent, lidé se báli chodit nakupovat, byli vystrašení,“ vzpomíná.

Ekonomická krize firmu citelně zasáhla hlavně kvůli vysokým cenám energií, pece se bez plynu zkrátka neobejdou. Vzrostly ale i všechny ostatní vstupní náklady, což pekárna musela propsat do cen svých výrobků. Ceny zvedla o patnáct až třicet procent.

Čtyři roky řeším v podstatě jenom samé krize.

„Největší položky jsou pro nás elektřina a plyn, pohonné hmoty, mzdy, náklady na suroviny a obalový materiál,“ zmiňuje majitel. Přesto si výsledky za loňský rok pochvaluje, dopadly nad očekávání. Zatímco v roce 2021 se obrat rovnal čtvrt milionu korun, loni šlo o 358 milionů. Podnik skončil v nepatrné ztrátě kolem 150 tisíc.

Závratně vysoké ceny energií navíc měly podle Bukovského i pozitivní dopady. Firmu to ještě víc nakoplo v cestě za energetickou soběstačností. Například všude nechala instalovat úsporná LED osvětlení. „Náklady se nám už vrátily a jde o investici, která se prostě vyplatí,“ říká Bukovský, který si za provoz pekárny loni odnesl ocenění EY Podnikatel roku Jihočeského kraje.

Podnik se už od začátku snaží vést směrem k obnovitelným zdrojům. Kromě LED osvětlení tu narazíte na fotovoltaické panely s bateriovým úložištěm, plnicí stanici CNG či mlýn poháněný vodní elektrárnou. Do budoucna by firma ráda využívala odpadní teplo z pecí.

Pekárna Srnín„Mám rád pečivo, sladké a z donucení musím jíst i zeleninu,“ říká s úsměvem Bukovský.

„Máme také čerpací stanici na naftu, kterou ale pomalu upozaďujeme, a naopak CNG se dostává do popředí díky nižším emisím,“ dodává podnikatel. I u nákladních vozů vidí největší potenciál v elektroautech. Zatím je to ale podle něj hudba budoucnosti, než se podaří vyřešit nosnost a dojezd vozidel.

Vedle využití obnovitelných zdrojů firmu v současné době zaměstnává také expanze, nově začala dovážet trvanlivé výrobky až do Asie.

„Export do Asie chceme rozšířit, zatím děláme první krůčky a nejde o velké obraty. Vidíme ale, že naše výrobky chutnají i ostatním kulturám,“ komentuje to majitel Pekárny Srnín. Na jaře byl také součástí podnikatelské mise, která spolu s ministrem dopravy Martinem Kupkou navštívila asijské země s cílem utužit byznysové vztahy.

Na jihočeském pečivu si pochutnávají i v sousedních státech jako Rakousku, Německu či Polsku či v anglosaských zemích. V jihočeské pekárně vzniká přes osm set druhů výrobků, několik právě i s několikaměsíční trvanlivostí, aby se daly exportovat.

Josef Bukovský, Pekárna Srnín„Máme vlastní mlýn a kvalitu mouky si hlídáme, ať už nákupem obilí od regionálních zemědělců, či mletím kvalitního zrna,“ popisuje majitel pekárny.

„Denně pečeme většinou od sto třiceti do dvou set tisíc rohlíků, záleží, co je zrovna za den, někdy je to i pod sto tisíc. Rekord jsme měli loni před Vánocemi, kdy se napeklo asi dvě stě dva tisíc rohlíků,“ říká Bukovský.

Mezi speciality se řadí například zelňáky či koblihy s Tuzemákem. „Koblihy mají díky rumu atypickou chuť, alkohol se ale pečením samozřejmě vypaří,“ podotýká pobaveně Bukovský. Pekárna je vyhlášená také pro klasický rohlík a chléb či balenou mouku.

Pokračovat na celý článek