18. květnaSvátek má Venku je 8 °C, Polojasno

Lesy jsou plné hub. Otrávit se teď můžete i těmi jedlými, převaření nepomůže, varují odborníci

CNN Prima News Před 1 rokem

I když je sezona hub dávno pryč a podzimní počasí dorazilo v celé své kráse, příroda si zkrátka dělá, co chce. Houby totiž v lesích stále jsou a houbaři se svými úlovky nadále chlubí na sociálních sítích. A o tom, že rostou, se redakce CNN Prima NEWS přesvědčila na vlastní kůži nedaleko Tábora. Za necelou hodinku se košík naplnil.

ČTĚTE TAKÉ: Houba nesmrtelnosti roste i v českých lesích. Má protinádorové účinky a snižuje cholesterol

V lesích najdete kozáky, hříbky, ale nejčastěji lišky. Představa, že houbař v lese nechá sametové praváky, je nelehká. Za některých okolností ale lidem může i běžně jedlá a chutná houba způsobit vážné zdravotní problémy, a to když takzvaně přemrzne. Podle houbařů, kterých se redakce CNN Prima NEWS zeptala, houby, které přešly mrazem, poznáme podle toho, že jsou nahoře či zespoda našedlé. „Je tam trochu problém u těch hub, které rostou na loukách. Například žampiony, které třeba dvakrát přemrzly a během dne zase rozmrzly, ty už bych k jídlu nedoporučoval,“ uvedl mykolog Martin Bartůšek.

Tam, kde bylo opakovaně pod nulou, doporučuje houby raději nesbírat. Podle odborníků jsou plné toxinů a nepomůže ani to, když je převaříte. Jsou ovšem i druhy, kterým mráz nevadí a rostou i v zimě. „Třeba taková hlíva, tak té mráz nevadí. Hlíva se dá sbírat během zimního období,“ dodal mykolog. Mezi další takzvaně zimní druhy patří třeba penízovka sametonohá nebo pařezník pozdní.

Pokračovat na celý článek