Pondělí 19. květnaSvátek má Venku je 9 °C, Zataženo Déšť

Lidé si zvykli na nízké ceny kuřecího. Pro další pokles ale není prostor, shodli se experti

CNN Prima News Před 1 rokem

Cena kuřecího masa v Česku klesá. Loni stálo kilo kuřecích prsních řízků kolem 200 Kč, letos je to i 109 Kč. „Situace na trhu se výrazně změnila. Vidíme obrovský pokles ceny oproti minulému roku. Pokud porovnám naši prodejní cenu ve vztahu k supermarketům a jejich akční prodejní cenu, jde o pokles až o 40 procent,“ popsal v pořadu Interview plus na CNN Prima NEWS generální ředitel Drůbežářského závodu Klatovy David Bednář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Změny balení by zlevnily jídlo, tvrdí potravináři. Češi to nechtějí, reagují řetězce

Zároveň prý doufá, že cena už klesat nebude. „Cena 109 korun za prsní řízky odpovídá ceně z roku 2021, ale určitě neodpovídá nákladům,“ zdůraznil Bednář s tím, že si lidé zvykli na nízké ceny. „Je potřeba lidem vysvětlovat, proč by měly být jiné. Opravdu nerad bych opakoval třeba prodejní cenu celého kuřete za 39,90. Lidé si vůbec nejsou schopni představit, co stojí za výrobou, a 39 korun za kilo je prostě šílené,“ podotkl Bednář.

Prostor pro pokles cen nevidí ani generální ředitel společnosti Xaverov Zdeněk Štěpánek. „Musíme se dívat na aspekty, které to ovlivňují. Rostou zejména energetické náklady. Česká republika má podle dat Eurostatu jednu z nejdražších energií v Evropské unii,“ řekl Štěpánek a zdůraznil, že sousední státy jsou na tom mnohem lépe. „Třeba v Polsku, které je významným dovozcem drůbežího masa do České republiky, jsou energie zhruba o 60 procent levnější,“ dodal.

Pokračovat na celý článek