Letos se ovoci dařilo a zejména jablek je nadúroda. Proto vám možná přijde vhod recept na úžasně voňavý tradiční dánský koláč. Æblekage je vlastně obecný pojem pro koláč s jablky a recepty se mohou lišit. Nikdy ale nechybí voňavé máslové těsto, koření a smetana k podávání.

Kořeněný dánský jablečný koláč Æblekage
Na koláč o průměru cca 22 cm potřebujete:
- 3 vejce
- 150 g cukru krupice
- 160 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mletého kardamomu
- Špetka soli
- 5 jablek
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
Na krustu:
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce másla + na vymazání formy
- 1 lžička mleté skořice
K podávání:
- Zakysaná smetana nebo šlehačka

Postup
- Troubu dejte předehřát na 170 °C. Vejce a cukr vyšlehejte do světlé, nadýchané směsi. Postupně tenkým pramínkem přilévejte rozpuštěné máslo a dál šlehejte. Pak zamíchejte i najemno nastrouhaný čerstvý zázvor.
- V jiné míse smíchejte polohrubou mouku, jedlou sodu, mletý kardamom a sůl a tuto sypkou směs vmíchejte do vaječné. Dvě jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte (cca 100 g). Pak je také vmíchejte do těsta.
- Těsto nalijte do máslem vymazané dortové formy.
- Zbývající tři jablka nechte se slupkou, vykrojte z nich jádřinec a nakrájejte je na tenké klínky, promíchejte je s citronovou šťávou, aby nezhnědly, a naklaďte je na těsto do kruhu tak, aby se překrývaly.
- Na jablka rozdělte směs na krustu z hnědého cukru, másla a skořice.
- Koláč dejte péct na cca hodinu. Po upečení ho nechte zchladnout a servírujte s hustou zakysanou smetanou nebo šlehačkou.
Tip: Vyzkoušejte i italskou verzi jablečného koláče Torta di Mele, americký apple pie nebo české hraběnčiny řezy.

The post Nejlepší způsob, jak naložit s úrodou jablek. Dánský jablečný koláč Æblekage appeared first on Forbes.