Recept na podle nás nejlepší pečený cheesecake jsme vám již představili. Stačí dodržet pár jednoduchých pravidel a můžete jej pyšně servírovat při jakékoli oslavě. Nepečený cheesecake má oproti tomu pečenému zase jistou výhodu ve studené přípravě. Odpadají tak (mnohdy zbytečné) obavy z jeho pečení ve vodní lázni a rovněž delší čekání na vychladnutí a kýžený okamžik zakrojení.
V nepečeném podání nepřijdete o sušenkovou základnu, dokonale krémovou náplň ani lahodnou chuť. Cheesecake stačí pěkně vychladit, nazdobit a ideálně nahřátým a dosucha utřeným nožem nakrájet na precizní kousky.

Nepečený mandarinkový cheesecake
Na formu o průměru 20 cm potřebujete:
- 200 g máslových sušenek
- 80 g másla + na vymazání
- Špetka soli
Na náplň:
- 4 plátky želatiny
- 600 g smetanového sýru typu Philadelphia
- 100 g moučkového cukru
- Šťáva ze 2 mandarinek (cca 100 ml)
- Kůra z 1 bio mandarinky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 ml smetany ke šlehání
Na polevu:
- Šťáva ze 3 mandarinek (cca 200 ml)
- 50 g krupicového cukru
- 15 g kukuřičného škrobu
Na ozdobu:
- Mandarinky
- Kumquat
- Lístky čerstvého šťavele

Postup
- Máslové sušenky rozmixujte najemno v mixéru nebo rozdrťte v sáčku. Smíchejte je s rozpuštěným máslem, špetkou soli a natlačte na dno máslem vymazané a pečicím papírem vystlané formy.
- Povrch uhlaďte pomocí lžíce, dna skleničky nebo dlaní tak, aby byl po celé ploše pevný a bez mezer. Vložte do lednice a nechte zatuhnout, než připravíte náplň.
- Plátkovou želatinu namočte na 10 minut do větší misky se studenou vodou a nechte ji nabobtnat. Změklou želatinu z vody následně vyjměte a pořádně vymačkejte.
- Mezitím ve větší míse vyšlehejte dohladka smetanový sýr a prosátý moučkový cukr. Do hladké směsi postupně přišlehejte vymačkanou a procezenou šťávu z mandarinek, kůru a vanilku.
- Ze smetany odeberte asi 6 lžic do menšího rendlíku. Pomalu ji zahřívejte, a jakmile se na povrchu objeví první bublinky, z plamene ji stáhněte. Přidejte vyždímanou želatinu a vymíchejte dohladka.
- Ze zbytku smetany vyšlehejte hustou šlehačku. Zchladlou želatinu zašlehejte k mandarinkové směsi. Stěrkou zlehka vmíchejte šlehačku a vše spojte v jemnou nadýchanou náplň.
- Formu se sušenkovým základem vyjměte z lednice a navrch naneste náplň. Povrch uhlaďte cukrářskou špachtlí nebo stěrkou a dejte ztuhnout do lednice na cca 3 hodiny nebo klidně přes noc.
- Šťávu z mandarinek, cukr a prosátý škrob vložte do menšího rendlíku a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu. Směs začne po 5 až 10 minutách houstnout. Stáhněte ji z plamene a za stálého míchání nechte mírně zchladnout.
- Mandarinkovou polevu nalijte na zpevněnou náplň cheesecaku. Rovnoměrně ji rozetřete a dejte do lednice zatuhnout.
- Hotový cheesecake ozdobte před podáváním plátky mandarinek a kumquatu. Přidejte rovněž pár lístků dekorativního šťavele s příjemně kyselkavou chutí.
