Rostlinné alternativy do svého jídelníčku pravidelně přidává už 22 procent lidí. Alespoň to tvrdí průzkum pro jeden z obchodních řetězců. „Oblíbenost alternativ živočišných bílkovin je hlavně u mladší generace,“ uvedl mluvčí společnosti Albert Jiří Mareček.
ČTĚTE TAKÉ: Kdo zaplatí obnovu Ukrajiny? Půjde to z našich kapes, taháme za kratší provaz, varuje Kovanda
„Snažíme se naslouchat našim zákazníkům, kteří o alternativní produkty mají zájem,“ sdělila mluvčí řetězce Penny Martina Dvořáková. Řada obchodů má cíl, aby rostlinné alternativy v budoucnu tvořily až 40 procent nabízeného zboží.
„Určitě uvidíme větší sbližování cen masných produktů a rostlinných alternativ. Vidíme, jak řada lidí tloustne, v případě dětské obezity můžeme mluvit téměř o epidemii,“ řekl CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.
Supermarkety také mnohem více řeší uhlíkovou stopu nabízených výrobků, a to i kvůli evropské legislativě. A nejhorší je v tomto ohledu produkce mléka a hovězího masa. „Pokud chcete snižovat uhlíkovou stopu, tak k tomu prodej rostlinné bílkoviny určitě přispívá,“ řekl Mareček.
Nesmysl, říká Výborný
Ministr zemědělství s tím však nesouhlasí. „Je to úplný nesmysl. Je to věc jejich marketingu, a dokonce si myslím, že je to chyba směrem k nějakým základním standardům,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
Že by rostlinné náhražky byly receptem na boj s obezitou, si nejsou jistí ani výživoví poradci. Podle nich se často jedná o takzvaně vysoce průmyslově zpracované potraviny, které paradoxně opět vedou k nadváze.
„Pokud se budeme bavit o hovězím burgeru, tak tam je maso, sůl a pepř. Takže tři ingredience. V případě rostlinných burgerů je tam ingrediencí celá řada, včetně takových, které narušují náš střevní mikrobiom,“ popsal výživový poradce Petr Havlíček.
Zároveň bychom podle Havlíčka měli do jídelníčku zařadit více luštěnin. „Masa, mléčných výrobků a vajíček jíme v rámci svého životního stylu příliš mnoho,“ řekl Havlíček. Jedna z nedávných studií, o které psal britský deník The Times, zmiňovala, že konzumace rostlinného mléka souvisí se zvýšeným výskytem deprese. Autoři však varují, že výsledky výzkumu je potřeba ještě prověřit.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dvě třetiny Čechů nežijí důstojný život, tvrdí ekonomové. Zjistili, kolik člověk měsíčně utratí