Pondělí 30. červnaSvátek má Venku je 25 °C, Skoro Jasno

Obědy v restauracích opět zdražily: Nejvíc stojí v Praze. Mapa ukazuje, kde se najíst levně

CNN Prima News Před 5 hodinami

Podle průzkumu společnosti Edenred, která se specializuje na zaměstnanecké benefity, rostou ceny obědů mnohem rychleji než mzdy. Průměrně si v Česku obědové menu dáte za 196 korun.

„Od roku 2014 až do dnešních dní se cena za polední menu zvýšila o 130 procent, zatímco průměrná mzda od roku 2014 vzrostla o 82 procent,“ uvedla ředitelka vnějších vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková.

Suroviny zdražily o 20 až 30 procent

Nejdražší jsou obědy v Praze, menu vás v hlavním městě vyjde v průměru na 220 korun. V závěsu je Brno (208 korun). Nejlevnější obědy jsou naopak na Zlínsku a Olomoucku, kde jsou ceny lehce nad 170 korunami.

ČTĚTE TAKÉ: Obědy do stovky i krajské speciality. Kde se po celém Česku kvalitně a levně najíte?

„Gastronomie je složitý obor, už jen kvůli personálu, který musíme velmi dobře zaplatit, aby dobře pracovali a podávali výkon, jaký mají. I suroviny máme o 20 až 30 procent dražší, takže udělat menu za rozumnou cenu je dnes složitější, než bylo dřív,“ vysvětlil provozovatel brněnské restaurace Michal Koudela.

V brněnských Černovicích si dáte nejlevnější obědové menu bez polévky za 165 korun a to nejdražší až za tři sta korun. V Českých Budějovicích se v roce 2014 cena obědu pohybovala kolem 130 korun, letos v květnu to bylo už více než 205 korun.

Vlivem nárůstu cen se změnilo i chování zákazníků. Do restaurací nechodí tak často a v rámci obědových menu si odpustí polévku nebo pití. „Dřív sem chodilo třeba 400 lidí, teď je to tak 150. Oddělili jsme polévku od hlavního jídla, takže pokud ji zákazník chce, musí si ji zaplatit,“ doplnil Koudela.

Provozovatelé restaurací se shodují, že pokud přijde další vlna zdražování, budou na ni muset opět odpovědět navýšením cen, aby své podniky udrželi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jsou tu ideální podmínky pro houbaře: Pozor ale na vzácné druhy, za sběr hrozí tučná pokuta

Pokračovat na celý článek