Poznáte je hlavně podle vůně čerstvě namleté mouky. Májovky mají bílou až krémovou barvu a chutnají jako střídka chleba. Rostou od května do června, zřejmě proto se jim říká májovky. Důležité je vybrat správné místo. „Zvolili jsme lokalitu v blízkosti slepých ramen, kde se ještě nějaká vlhká křoviska nachází,“ popsal pro CNN Prima NEWS správce botanické a sladkovodní expozice Živá voda Modrá Jiří Kroča.
ČTĚTE TAKÉ: ANKETA. Pálení čarodějnic v Česku bylo k vidění z vesmíru. Najdete svůj oheň?
V anketě CNN Prima NEWS většina dotázaných májovku nepoznala. „Myslel jsem, že máte hlívu ústřičnou, ale o májovkách jsem slyšel,“ uvedl jeden z dotázaných. Další pak houbu označili za hlívu či žampion a o májovce buď nikdy neslyšeli, nebo ji nesbírají. Čirůvky májovky jsou zaměnitelné s jedovatými závojenkami olovovými, na jejich růst je ale ještě čas. „Závojenka je spíše břichatější a připomíná bílého hříbka. Je potřeba si vyhledat podrobnosti do začátku,“ dodal Kroča.
Májovky jsou nejlepší na smetaně. Stačí je dobře podusit, osolit, opepřit, zalít smetanou a dochutit muškátovým oříškem. Další houba, která začíná růst a udělá radost především gurmánům, je sírovec, který roste na dřevě starých stromů. Lidově se mu říká kuře z lesa pro jeho typickou žlutou barvu.
„Je potřeba sbírat ty nejmladší plodnice, které jsou ještě velmi měkké, pružné a před úpravou je nakládat přes noc do mléka,“ dodal Kroča. Teplé počasí houbám přeje, na Rakovnicku tak už v těchto dnech můžete narazit třeba i na hřiby kováře.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nacházíme se v proteinové době. Češi slyší na novou potravinovou módu, experti ale varují