Praha má na podzim zvláštní kouzlo. Ulice se zbarvují do medových tónů, ranní mlhy se líně převalují nad střechami a město zpomaluje do rytmu, který zve k zastavení. Právě v tomto duchu odhaluje restaurace ZEM svůj gastronomický kalendář na říjen – brunch v barvách podzimu, ústřicové čtvrtky a pop-up večeři věnovanou zvěřině.
Kulinární tým hotelu Andaz vstupuje do nového ročního období aktivně a nabitý říjnový program restaurace ZEM je toho důkazem. Vedle pravidelného tematického brunche připravil tým restaurace pop-up večeři s hostujícím šéfkuchařem i sérii ústřicových večerů. Speciální gastronomické akce mají sezonní charakter a jasný rukopis české avantgardní bistronomie.
Hostující šéfkuchař
Ve středu 22. října proběhne letos již druhá pop-up večeře Four Hands Dinner. Koncept propojuje šéfkuchaře restaurace ZEM Libora Kristofčáka s hostujícím významným jménem z oboru. Tentokrát se na jeden večer stane součástí týmu Lubomír Dolejší z Deer Restaurant, kterého s Kristofčákem pojí dlouhodobé přátelství.


Pětichodové menu zasvěcené zvěřině začne carpacciem z opečené jelení panenky s macerovanou dýní Hokkaido a rybízovým gelem, pokračuje kančím stehnem na šípkové omáčce či jelením medailonkem v bylinkové krustě. Vrchol večera tvoří duet jelení panenky a wagyu s lanýžem a kaštanovou espumou, na závěr se hosté mohou těšit na poetický dezert. Lesní mýtina s pěnou z lesních plodů, čokoládovými parohy a rakytníkovým gelem.
Brunch
Poslední neděle v měsíci je již tradičně věnována tematickému brunchi. Říjnová edice proběhne 26. října a oslaví vizuální i chuťovou paletu sezony formou historických tradičních receptů, precizní řemeslné práce a moderní techniky.



Na menu se objeví houbová paštika, ragú z drůbků kachny s fermentovanými švestkami a makovým chlebem, rybí knedlíčky s omáčkou z červené řepy, kančí hřbet doplněný perníkovými knedlíky a dýňový cheese-cake s hořkou čokoládou, nakládaným zázvorem a kardamomovou zmrzlinou. Jemné tóny pálené oranžové, rustikální terakoty a sytého kaštanu udávají atmosféru, zatímco sezonní suroviny oživují nakládané a fermentované plody.
Je libo ústřice?
A aby byl kalendář kompletní, nechybí ani týdenní ústřicové večery. Každý čtvrtek až do konce října patří francouzským ústřicím Fine de Claire, servírovaným s pečlivě vybranými bílými víny z Francie, Německa i České republiky. Formát, který si během léta našel věrné publikum, je určen nejen milovníkům jemných mořských chutí, ale i těm, kdo hledají odlehčený a zároveň sofistikovaný večer.
The post Podzim v detailu chuti. Francouzské ústřice i delikátní zvěřina na menu appeared first on Forbes.