Úterý 04. listopaduSvátek má Venku je 12 °C, Oblačno

Podzimní minigaletky. Snadná příprava & bohatá jablečná chuť

Forbes Před 6 hodinami

Co je malé, to je hezké. A taky velmi lahodné, pokud jde o galetky s jemným jogurtovým těstem a jablečnou náplní podmazanou oblíbeným džemem. Křehké galetky jsou rychle hotové a skvělé na nich je, že na rozdíl od galetky velké si uzmete alespoň jednu celou pro sebe.

Těsto je lahodně křehké a můžete ho různě plnit i jiným ovocem – hodí se hrušky, pomeranče i mandarinky. Džem, kterým těsto potřete, můžete kdykoli přizpůsobit použitému ovoci nebo vaší aktuální chuti.

Jablečné minigaletky z jogurtového těsta s mandlemi

Na 8 malých galetek potřebujete:

  • 160 g hladké mouky
  • 20 g mandlové mouky
  • 8 g vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • Kůra z 1 bio citronu
  • 120 g studeného másla
  • 2 lžíce hustého bílého jogurtu (asi 40 g)

Na náplň:

  • 2 střední jablka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 8 lžiček oblíbeného džemu (zde mandarinka s vanilkou)

Na dohotovení:

  • 1 žloutek + trochu mléka
  • Plátky mandlí
  • 2 lžičky džemu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička rumu
  • Moučkový cukr
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. V míse smíchejte obě mouky, vanilkový cukr, špetku soli a citronovou kůru. Přidejte studené, na kostičky nakrájené máslo a zapracujte jej pomocí prstů do drobenky. Vmíchejte jogurt a vypracujte kompaktní těsto. Zabalte jej do fólie a dejte alespoň na 30 až 60 minut do lednice.
  2. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na tenké plátky a pokapejte šťávou z citronu smíchanou s vanilkou.
  3. Odleželé těsto vyválejte na lehce pomoučené pracovní ploše a vykrojte z něj postupně 8 koleček o průměru cca 12 cm (na vykrojení můžete použít např. obrácenou misku).
  4. Vykrojená kolečka vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a na každý rozetřete asi lžičku džemu. Zhruba 2 cm od okraje ponechte volné.
  5. Na džem rozložte plátky jablek. Okraje těsta zahněte směrem dovnitř a potřete je žloutkem smíchaným s trochou mléka. Galetky dokola obsypejte mandlovými plátky.
  6. Pečte při 190 °C přibližně 20 minut dozlatova. Džem smíchejte s citronovou šťávou a rumem (hustší džem můžete rozehřát) a ještě zatepla touto směsí upečená jablka uvnitř galetky potřete. Před podáváním posypejte okraje moučkovým cukrem.

Tipy & triky

  • Pro lesklejší a pevnější povrch potřete okraje galetek celým vejcem. Pro jemnější a vláčnější povrch zůstaňte u potření okrajů zmíněným žloutkem s trochou mléka.
  • Džem jako podklad pod jablka můžete použít jakýkoli podzimnějšího charakteru – hodí se hruškový, jablečný, pomerančový, fíkový, brusinkový i švestkový.
  • Nebudou sice tak křehké, ale minigaletky v případě nouze upečete i z kupovaného či domácího listového těsta, recept najdete zde.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Podzimní minigaletky. Snadná příprava & bohatá jablečná chuť appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek