Fenykl není zrovna oblíbenou zeleninou v českých kuchyních. Možná to bude tím, že nejsme na jeho chuť příliš zvyklí, možná to bude tím, že jsme ho neochutnali v jeho nejlepší verzi sebe sama. Jednou z nich je salát s pečeným hroznovým vínem.
Čerstvý fenykl skvěle chutná v kombinaci s pomerančem. Báječně tak doplní například ryby anebo můžete tuto kombinaci aplikovat v samostatném salátu spolu s dalšími ingrediencemi. Pokud byste jej chtěli tepelně zpracovat, bude skvělou součástí pečené kořenové zeleniny. Oživí ale například i slaný koláč s dýní a hruškou.
Tento salát můžete kromě kozího sýra doplnit také gorgonzolou. Chuť bude ještě sofistikovanější a vyjdete vstříc těm, kteří kozím produktům nepřišli na chuť a vůni.

Fenyklový salát s pečeným hroznovým vínem
Na 4 porce potřebujete:
- 200 g tmavých hroznů bez pecek
- Olivový olej
- Sůl & pepř
- 1 bulva fenyklu
- Citron
- Hrst ořechů
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky dijonské hořčice
- Rukola (nebo jiný typ salátu)
- Čerstvý kozí sýr nebo gorgonzola

Postup
- Kuličky hroznového vína v misce zakápněte lžičkou oleje, lehce osolte a promíchejte, aby se víno olejem obalilo. Přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C 15 minut. Poté opatrně vyndejte z trouby tak, aby šťáva nikam nestekla.
- Než se upeče víno, nakrájejte fenykl na velice tenké plátky. Do středně velké mísy nalijte studenou vodu, vmíchejte lžíci citronové šťávy a fenykl do vody ponořte. Nechte asi 15 minut odpočívat. Fenykl nezoxiduje a bude krásně křupavý.
- Ořechy (celé kusy) nasucho opečte na pánvi. Až po zchladnutí nasekejte nahrubo.
- Do mističky nalijte 1,5 lžíce oleje a 1 lžíci citronové šťávy. Hroznové víno z plechu odeberte a šťávu z pečicího papíru slijte do mističky. Česnek utřete se špetkou soli a přidejte spolu s dijonskou hořčicí a čerstvě mletým pepřem k dresinku. Dobře promíchejte.
- Fenykl slijte a nechte okapat. Přendejte do mísy. Přidejte hrstku salátu, přelijte dresinkem a promíchejte.
- Salát naservírujte na větší talíř. Na salát rozprostřete pečené víno, posypejte nasekanými ořechy a kousky kozího sýra.
Tip: Sladké pečené hrozny jsou fantastické nejen v salátu nebo s masem, ale také v dekadentním svařákovém dortu, vláčné tvarohové bábovce nebo italské sladké focaccie zvané Torta Bertolina.

The post Podzimní salát pro gurmány. Ten s pečenými hrozny změní váš názor na fenykl appeared first on Forbes.