Pondělí 22. záříSvátek má Venku je 13 °C, Zataženo

Poklad z Vysočiny. Horácký koláč s tvarohem & opilými rozinkami

Forbes Před 1 dnem

Horácký nebo také pajerský koláč vyniká úžasně měkkým kynutým těstem, lahodnou náplní a rovněž velkou praktičností. V dřívějších dobách, kdy se ještě hodně peklo v pecích, se koláče skládaly do čtvercového tvaru a díky tomu se jich vešlo do pece mnohem více než klasických kulatých. Takové skládání je navíc naprosto jednoduché a jejich „otevřený“ vzhled umožňuje nedočkavcům nakouknout rovnou na náplň.

Já jsem pajerský koláč naplnila tvarohovou náplní s rozinkami předem namočenými do portského, ale koláč zvládne i lecjakou jinou náplň, vizte konec článku. Strouhaný perník, kterým se tvaroh posype, dokáže nasát jeho případnou vlhkost. Potřít upečený dezert máslem smíchaným s rumem je závěrečná „nutnost“, která zvýrazní všechny už tak výborné chutě samotného koláče.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Horácký neboli pajerský koláč z kynutého těsta s tvarohovou náplní

Na čtyři koláče potřebujete:

  • 500 g hladké mouky + na poprášení
  • 40 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 80 g moučkového cukru
  • 24 g vanilkového cukru
  • špetku soli
  • kůru z 1 bio pomeranče
  • 2 žloutky
  • 100 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 80 g rozinek
  • portské nebo rum na namočení rozinek
  • 750 g tučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • kůru z 1 bio citronu
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Na dokončení:

  • cca 30 g perníku na strouhání
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 30 ml rumu
  • moučkový cukr na posypání
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Rozinky dejte do misky a zalijte portským tak, aby nevyčuhovaly. Mouku prosejte do mísy (kuchyňského robota) a uprostřed vytvořte důlek. Rozdrobte do něj droždí a přilijte tolik mléka, aby droždí zcela pokrylo.
  2. Ze stran nahrňte trošku mouky, zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte cca patnáct minut vzejít kvásek. Pak přimíchejte zbylé mléko, oba cukry, sůl, pomerančovou kůru, žloutky a zchladlé rozpuštěné máslo.
  3. Vypracujte hladké těsto, lehce jej posypejte moukou, zakryjte a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Mezitím smíchejte tvaroh s vejci, prosátým cukrem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkou a scezenými rozinkami.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na čtyři stejné části a na pomoučené pracovní ploše postupně vyválejte tenké kruhové placky. Náplň mezi ně rozdělte a rovnoměrně rozetřete (kousek od okrajů ponechte volný).
  5. Perník nastrouhejte nebo rozmixujte najemno a rozdělte na náplň. Každý koláč pak zahněte ze všech stran směrem dovnitř tak, aby vznikl tvar čtverce a uprostřed byla vidět náplň.
  6. Koláče postupně přendejte na plechy vystlané pečicím papírem (na jeden velký plech by se vám měly vejít dva), okraje potřete rozpuštěným máslem a pečte při 180 °C přibližně 25 minut dozlatova.
  7. Ještě teplé koláče potřete po upečení zbylým máslem smíchaným s rumem. Po zchladnutí posypejte moučkovým cukrem a rozkrájejte na jednotlivé porce.

Tipy & triky

  • Koláč můžete před podáváním dozdobit dalšími rozinkami.
  • Rozinky můžete kromě portského namočit i klasicky do rumu.
  • Vyzkoušejte horácký koláč také s náplní makovou, ořechovou nebo povidlovou.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Poklad z Vysočiny. Horácký koláč s tvarohem & opilými rozinkami appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek