Horácký nebo také pajerský koláč vyniká úžasně měkkým kynutým těstem, lahodnou náplní a rovněž velkou praktičností. V dřívějších dobách, kdy se ještě hodně peklo v pecích, se koláče skládaly do čtvercového tvaru a díky tomu se jich vešlo do pece mnohem více než klasických kulatých. Takové skládání je navíc naprosto jednoduché a jejich „otevřený“ vzhled umožňuje nedočkavcům nakouknout rovnou na náplň.
Já jsem pajerský koláč naplnila tvarohovou náplní s rozinkami předem namočenými do portského, ale koláč zvládne i lecjakou jinou náplň, vizte konec článku. Strouhaný perník, kterým se tvaroh posype, dokáže nasát jeho případnou vlhkost. Potřít upečený dezert máslem smíchaným s rumem je závěrečná „nutnost“, která zvýrazní všechny už tak výborné chutě samotného koláče.

Horácký neboli pajerský koláč z kynutého těsta s tvarohovou náplní
Na čtyři koláče potřebujete:
- 500 g hladké mouky + na poprášení
- 40 g čerstvého droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 80 g moučkového cukru
- 24 g vanilkového cukru
- špetku soli
- kůru z 1 bio pomeranče
- 2 žloutky
- 100 g rozpuštěného másla
Na náplň:
- 80 g rozinek
- portské nebo rum na namočení rozinek
- 750 g tučného tvarohu
- 2 vejce
- 120 g moučkového cukru
- kůru z 1 bio citronu
- 1 lžíci citronové šťávy
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Na dokončení:
- cca 30 g perníku na strouhání
- 70 g rozpuštěného másla
- 30 ml rumu
- moučkový cukr na posypání

Postup
- Rozinky dejte do misky a zalijte portským tak, aby nevyčuhovaly. Mouku prosejte do mísy (kuchyňského robota) a uprostřed vytvořte důlek. Rozdrobte do něj droždí a přilijte tolik mléka, aby droždí zcela pokrylo.
- Ze stran nahrňte trošku mouky, zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte cca patnáct minut vzejít kvásek. Pak přimíchejte zbylé mléko, oba cukry, sůl, pomerančovou kůru, žloutky a zchladlé rozpuštěné máslo.
- Vypracujte hladké těsto, lehce jej posypejte moukou, zakryjte a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Mezitím smíchejte tvaroh s vejci, prosátým cukrem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkou a scezenými rozinkami.
- Vykynuté těsto rozdělte na čtyři stejné části a na pomoučené pracovní ploše postupně vyválejte tenké kruhové placky. Náplň mezi ně rozdělte a rovnoměrně rozetřete (kousek od okrajů ponechte volný).
- Perník nastrouhejte nebo rozmixujte najemno a rozdělte na náplň. Každý koláč pak zahněte ze všech stran směrem dovnitř tak, aby vznikl tvar čtverce a uprostřed byla vidět náplň.
- Koláče postupně přendejte na plechy vystlané pečicím papírem (na jeden velký plech by se vám měly vejít dva), okraje potřete rozpuštěným máslem a pečte při 180 °C přibližně 25 minut dozlatova.
- Ještě teplé koláče potřete po upečení zbylým máslem smíchaným s rumem. Po zchladnutí posypejte moučkovým cukrem a rozkrájejte na jednotlivé porce.
Tipy & triky
- Koláč můžete před podáváním dozdobit dalšími rozinkami.
- Rozinky můžete kromě portského namočit i klasicky do rumu.
- Vyzkoušejte horácký koláč také s náplní makovou, ořechovou nebo povidlovou.

The post Poklad z Vysočiny. Horácký koláč s tvarohem & opilými rozinkami appeared first on Forbes.