Pátek 09. květnaSvátek má Venku je 12 °C, Skoro Jasno

Pozor na králičí maso, z Číny dorazily tři tuny se salmonelou. Část se dostala do restaurací

CNN Prima News Před 1 rokem

Podle veterinářů šlo o několik zásilek králičího masa původem z Číny. Nákaza se našla v jedné z šarží. „Bylo pozitivně testováno na kmen enterobakterií a také na salmonelu. Informaci jsme se dozvěděli od německých kolegů prostřednictvím systému rychlého varování,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

K TÉMATU: Prošlá paštika a zkažené párky. Kontroloři prověřili trhovce. Upozornili, na co si dát pozor

Bakterie salmonely se podle veterinářů zničí při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu nejméně deseti minut. Případně při vyšší teplotě po kratší dobu nebo při nižší teplotě po delší dobu. „Při nedostatečné tepelné úpravě králičího masa mohou nastat potíže zhruba od 6 do 48 hodin, projevuje se to typicky průjmem, bolestmi břicha a horečkou,“ řekl vedoucí epidemiolog krajské hygienické stanice Plzeňského kraje Miloš Vrátník.

Část kontaminovaného masa se už měla dostat do restaurací. „Daný distributor musí poskytnout veškerou součinnost jak orgánům, tak zákazníkům. Musí se opravdu dotrasovat každý vzorek,“ popsal člen představenstva Hospodářské komory Luboš Kastner.

Asi dvě tuny nakaženého masa jsou podle informací CNN Prima NEWS ve skladu na Borských polích v Plzni. „Přijdou z veterinární správy ještě pro nějaké vzorky a pak se bude řešit, jestli to vracet dodavateli, od kterého to máme,“ pronesl vedoucí skladu. „Šarže 3,2 tuny, která je pozitivní na salmonelu, půjde k tepelnému opracování do masných výrobků,“ sdělil Vorlíček.

Pokračovat na celý článek