Specialita z Polabí s půvabným názvem peciválky jsou vlastně neplněné kynuté buchty. Krok, ve kterém se horké buchty polévají mlékem, je činí tak dobrými a vláčnými. Jejich příprava je jednoduchá, jen počítejte s delším kynutím. A chutnají nejen za pecí!
A protože ve Forbes Cooking máme krajové recepty rádi, můžete vyzkoušet i slovácké báleše, východočeské svatební koláčky nebo moravské dvojctihodné koláče.

Spařené buchty s mákem – peciválky s řepným sirobem
Na cca 16 buchet potřebujete:
- 300 g hladké mouky
- 5 g sušeného droždí
- 20 g cukru krupice
- 1 špetku soli
- 50 g rozpuštěného sádla
- 100 ml mléka
- 1 žloutek
- 1 vejce
- 1 lžíci másla nebo sádla na vymazání
K dokončení:
- 150 ml horkého mléka
- 50 ml sirobu (vizte Tipy & triky)
- 3 lžíce mletého máku
- 2 lžíce cukru moučka

Postup
- Do zadělávací mísy odvažte hladkou mouku, přidejte sušené droždí, cukr a sůl. Sypkou směs promíchejte.
- Pak do mísy nalijte rozpuštěné sádlo, vlažné mléko, žloutek a celé vejce. Rukama nebo v robotu asi deset minut zadělávejte těsto a nechte ho zhruba hodinu a půl kynout. Po šedesáti minutách ho krátce propracujte a nechte znovu třicet minut nakynout.
- Vykynuté těsto dejte na vál a rozdělte na šestnáct stejných dílů. Z každého vytvarujte kuličku a ty vyskládejte do tukem vymazaného pekáče. Buchtičky pečte v troubě předehřáté na 190 °C dozlatova.
- Před koncem pečení ohřejte mléko na spaření buchet. Ještě horké buchtičky v pekáči polijte horkým mlékem a zbytek slijte, aby se nerozmočily.
- Spařené buchtičky vyndejte do mísy, přidejte sirob a směs máku a cukru. Buchtičky v míse prohoďte, aby se obalily. Mísu zakryjte utěrkou a nechte ještě aspoň deset minut odpočinout.
Tipy & triky
- Použít můžete samozřejmě i tradičnější čerstvé droždí. Toho nechte dvacet gramů vzejít v misce s trochou cukru a vlažného mléka a pak zadělejte s ostatními surovinami.
- Sirob (sladidlo z dlouho vařené cukrové řepy, dříve typické pro polabskou oblast a Podkrkonoší) můžete nahradit švestkovými povidly rozmíchanými s troškou tuzemského rumu nebo třtinovou melasou.
- Sirob seženete v prodejnách zdravé výživy. Ale, mezi námi, nic zdravého na něm není. Jde o řepný cukr, jen v jiné podobě.
- Peciválky můžete také naplnit makovou nádivkou. Po upečení je spařte, následně obalte jen v sirobu a ocukrujte.
- Klasické mléko můžete inovativně nahradit i rostlinnou alternativou.

The post Půvabný název a ještě půvabnější chuť. Vyzkoušejte tradiční buchty peciválky appeared first on Forbes.