Úterý 06. květnaSvátek má Venku je 13 °C, Polojasno

Půvabný název a ještě půvabnější chuť. Vyzkoušejte tradiční buchty peciválky

Forbes Před 13 hodinami

Specialita z Polabí s půvabným názvem peciválky jsou vlastně neplněné kynuté buchty. Krok, ve kterém se horké buchty polévají mlékem, je činí tak dobrými a vláčnými. Jejich příprava je jednoduchá, jen počítejte s delším kynutím. A chutnají nejen za pecí!

A protože ve Forbes Cooking máme krajové recepty rádi, můžete vyzkoušet i slovácké báleše, východočeské svatební koláčky nebo moravské dvojctihodné koláče

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Spařené buchty s mákem – peciválky s řepným sirobem

Na cca 16 buchet potřebujete:

  • 300 g hladké mouky
  • 5 g sušeného droždí
  • 20 g cukru krupice
  • 1 špetku soli
  • 50 g rozpuštěného sádla
  • 100 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 1 vejce
  • 1 lžíci másla nebo sádla na vymazání

K dokončení:

  • 150 ml horkého mléka
  • 50 ml sirobu (vizte Tipy & triky)
  • 3 lžíce mletého máku
  • 2 lžíce cukru moučka
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Do zadělávací mísy odvažte hladkou mouku, přidejte sušené droždí, cukr a sůl. Sypkou směs promíchejte. 
  2. Pak do mísy nalijte rozpuštěné sádlo, vlažné mléko, žloutek a celé vejce. Rukama nebo v robotu asi deset minut zadělávejte těsto a nechte ho zhruba hodinu a půl kynout. Po šedesáti minutách ho krátce propracujte a nechte znovu třicet minut nakynout.
  3. Vykynuté těsto dejte na vál a rozdělte na šestnáct stejných dílů. Z každého vytvarujte kuličku a ty vyskládejte do tukem vymazaného pekáče. Buchtičky pečte v troubě předehřáté na 190 °C dozlatova. 
  4. Před koncem pečení ohřejte mléko na spaření buchet. Ještě horké buchtičky v pekáči polijte horkým mlékem a zbytek slijte, aby se nerozmočily.
  5. Spařené buchtičky vyndejte do mísy, přidejte sirob a směs máku a cukru. Buchtičky v míse prohoďte, aby se obalily. Mísu zakryjte utěrkou a nechte ještě aspoň deset minut odpočinout. 

Tipy & triky

  • Použít můžete samozřejmě i tradičnější čerstvé droždí. Toho nechte dvacet gramů vzejít v misce s trochou cukru a vlažného mléka a pak zadělejte s ostatními surovinami. 
  • Sirob (sladidlo z dlouho vařené cukrové řepy, dříve typické pro polabskou oblast a Podkrkonoší) můžete nahradit švestkovými povidly rozmíchanými s troškou tuzemského rumu nebo třtinovou melasou.
  • Sirob seženete v prodejnách zdravé výživy. Ale, mezi námi, nic zdravého na něm není. Jde o řepný cukr, jen v jiné podobě. 
  • Peciválky můžete také naplnit makovou nádivkou. Po upečení je spařte, následně obalte jen v sirobu a ocukrujte.
  • Klasické mléko můžete inovativně nahradit i rostlinnou alternativou. 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Půvabný název a ještě půvabnější chuť. Vyzkoušejte tradiční buchty peciválky appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek