Jednoduchá frittata plná špenátu, vajec a sýra bude vaší stálicí pro sytou snídani, lehký oběd i rychlou večeři.
Italská omeleta bez mouky je rychle hotová, velice variabilní a ve verzi s mátou, koprem a fetou krásně svěží. Dopřát si ji můžete jak ráno, tak kdykoli během dne, a co nesníte zatepla, využijete jako zdravý snack.

Špenátová frittata (omeleta bez mouky) se sýrem feta, mátou a koprem
Na 3 až 4 porce potřebujete:
- 250 g baby špenátu
- 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
- 1 větší cibule nebo 2 až 3 šalotky
- 2 stroužky česneku
- Sůl & pepř
- 8 vajec
- 2 lžíce jemně sekané máty či kopru
- 80 g smetany ke šlehání
- 150 g feta sýru (příp. kozí sýr, mozzarella, čedar)

Postup
- Špenát propláchněte a nechte okapat. Troubu vyhřejte na 200 °C. Vyberte pánev, jejíž rukojeť smí do trouby.
- Na klínky pokrájenou cibuli opékejte na oleji, a když začne zlátnout, přidejte nasekaný česnek a po pár vteřinách také špenát. Aby se vešel do pánve, přidávejte špenát nadvakrát či třikrát, vždy až předchozí část slehne. Osolte, zvyšte teplotu a zahřívejte tak dlouho, až se veškerá voda, kterou špenát pustil, zase odpaří.
- Vejce prošlehejte s malou lžičkou soli (feta je dost slaná), čerstvě mletým pepřem a najemno nasekanými bylinkami (kombinace máty a kopru je skvělá a příjemně svěží, ale dát můžete i bazalku nebo pažitku).
- Špenát rovnoměrně rozprostřete v pánvi, zalijte vejci a nechte už bez míchání na mírném ohni asi 5 minut zpevnit. Posypejte nadrobeným sýrem a celou pánev přemístěte do horní třetiny vyhřáté trouby a 8 až 10 minut zapékejte, až povrch zpevní a zezlátne.
- Frittata je nejlepší ještě teplá, ale dobře chutná i za studena – když nějaká zbude, výborně poslouží jako zdravá svačina i večeře. To k ní pak stačí přidat dobré pečivo a trochu salátu nebo pokrájené či kvašené zeleniny.

The post Ráno, v poledne, večer. Špenátová frittata vás do 20 minut potěší skvělou chutí i složením appeared first on Forbes.