Zákazníci budou mít nově k dispozici informace, jak bylo se zvířaty zacházeno. Etikety musí například uvádět, zda zvířata prožila bolestivé zákroky. Mezi příklady takových praktik patří třeba kastrace nebo odříznutí rohů skotu bez anestezie, popřípadě kupírování ocasů nebo trhání zubů bez úlevy od bolesti. Totéž platí pro kruté praktiky stříhání žabích stehýnek bez anestezie, informuje web Swiss Info.
ČTĚTE TAKÉ: Jak si z lesa odnést košíky plné hub? Pomohou tři jednoduché rady i speciální mapa
Nařízení vlády rovněž ukládá označit játra a maso z nuceně překrmovaných hus a kachen. Přestože je něco takového ve Švýcarsku nelegální přes 40 let, v ostatních zemích tato praxe zakázána není. Cílem je co nejvíce omezit dovoz ztučnělých jater foie gras. Povinnost označovat produkty se vztahuje na všechny, kteří je nabízejí – včetně restaurací, malých podniků a maloobchodních prodejen.
Zda je nutno jejich zboží označit, si určí samy podniky. Zavedením etiket se podle vlády „zvyšuje transparentnost pro spotřebitele a umožňuje jim informované nákupy“. Na zavedení změn zákon určil dvouletou lhůtu.
Tvrdší podmínky začaly od 1. července platit také pro kožešiny. Vláda zakázala dovoz kožešin získaných krutými metodami. Prodejci musí nově prokázat, že splňují požadované normy pro dobré životní podmínky zvířat. Mírnější pravidla platila i předtím, podle úřadů ale zhruba 60 procent maloobchodních prodejen předpisy nedodržovalo, informoval web Green Me.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zmrzlina s příchutí ginu, sena nebo asfaltu? Čeští zákazníci mají netradiční chutě rádi