Sobota 18. říjnaSvátek má Venku je 9 °C, Jasno

Řeznická svíčková. Zjednodušená verze klasiky baví děti i líné kuchaře

Forbes Před 22 hodinami

Řeznická neboli sekaná svíčková má všechny výhody klasické svíčkové: šťavnaté maso a lahodnou smetanovou omáčku plnou zeleniny, ale na rozdíl od české klasiky ji máte za hodinu hotovou, a to s minimem úsilí.

Sekanou se „svíčkovou“ omáčkou milují nejen líní či vytížení kuchaři, ale také děti, kterým se nestyďte jídlo podávat klidně s těstovinami. Dost možná se tak stane vaší stálicí nejen na neděli, ale na jakýkoli jiný den, kdy se chcete dobře najíst, ale vařením nehodláte strávit půl dne.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Falešná svíčková z mletého masa (sekaná na smetaně a kořenové zelenině)

Na 6 až 8 porcí sekané potřebujete:

  • 1 cibule (lze vynechat)
  • 1 lžíce oleje
  • 600 g mletého vepřového masa
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 80 g strouhanky nebo bílého pečiva
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • Sůl & pepř
  • 1 lžička tymiánu

Na omáčku:

  • 1 velká cibule
  • 2 velké mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • ½ malé bulvy celeru
  • Sůl & pepř
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček celého nebo ½ lžičky mletého nového koření
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 200 ml smetany ke šlehání
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Cibuli do sekané nakrájejte najemno a nechte zezlátnout na troše oleje, během opékání osolte. Nechte vychladnout.
  2. Zeleninu do omáčky oloupejte a pokrájejte na kostky, v pekáči osolte, opepřete, přidejte bobkový list a nové koření. Přihodit můžete i snítku tymiánu, jalovec, hřebíček nebo jiné koření, na které jste ve svíčkové zvyklí.
  3. Maso smíchejte (já to stejně jako u plněných paprik dělám jednoduše v mixéru) s vychladlou cibulí, vejcem, strouhankou, mlékem, hořčicí, plnou lžičkou soli, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a tymiánem. Mokrýma rukama vytvarujte 2 šišky, do každé zapíchněte dvě párátka, aby se nerozlezly, a položte je na nakrájenou zeleninu.
  4. Podlijte 200 ml vody, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20 minut bez poklice. Pak sekanou přiklopte a pečte dalších 35 až 40 minut přikrytou.
  5. Maso vyndejte, odložte do již vypnuté trouby, aby nevychladlo, ze zeleniny odstraňte koření, rozmixujte ji, případně ještě propasírujte, dochuťte citronovou šťávou (jestli jste zvyklí na sladkou omáčku, dejte i trochu cukru) a zjemněte smetanou. Podle potřeby zřeďte vývarem či vroucí vodou.
  6. Podávejte se snadným houskovým nebo nezkazitelným hrnkovým knedlíkem či těstovinami.

Nejjednodušší svíčková: Nejvíc času vám zabere krájení zeleniny, proto klidně trochu zašvindlujte a do pekáče jednoduše vyklopte 2 sáčky hotové čerstvé či mrazené kořenové zeleniny. Vynechat můžete restování cibule (nebo celou cibuli) do sekané, ale připravíte se tak o část chuti.

Další tipy, kde si usnadnit práci, najdete v tomto receptu na skvělou, ale jednoduchou svíčkovou. Na podobné bázi funguje také fantastické kuře na paprice, které spolu se zeleninou na omáčku upečete v jednom pekáči.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Řeznická svíčková. Zjednodušená verze klasiky baví děti i líné kuchaře appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek