Řeznická neboli sekaná svíčková má všechny výhody klasické svíčkové: šťavnaté maso a lahodnou smetanovou omáčku plnou zeleniny, ale na rozdíl od české klasiky ji máte za hodinu hotovou, a to s minimem úsilí.
Sekanou se „svíčkovou“ omáčkou milují nejen líní či vytížení kuchaři, ale také děti, kterým se nestyďte jídlo podávat klidně s těstovinami. Dost možná se tak stane vaší stálicí nejen na neděli, ale na jakýkoli jiný den, kdy se chcete dobře najíst, ale vařením nehodláte strávit půl dne.

Falešná svíčková z mletého masa (sekaná na smetaně a kořenové zelenině)
Na 6 až 8 porcí sekané potřebujete:
- 1 cibule (lze vynechat)
- 1 lžíce oleje
- 600 g mletého vepřového masa
- 600 g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 80 g strouhanky nebo bílého pečiva
- 100 ml mléka
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- Sůl & pepř
- 1 lžička tymiánu
Na omáčku:
- 1 velká cibule
- 2 velké mrkve
- 2 kořenové petržele
- ½ malé bulvy celeru
- Sůl & pepř
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček celého nebo ½ lžičky mletého nového koření
- 1 lžíce citronové šťávy
- 200 ml smetany ke šlehání

Postup
- Cibuli do sekané nakrájejte najemno a nechte zezlátnout na troše oleje, během opékání osolte. Nechte vychladnout.
- Zeleninu do omáčky oloupejte a pokrájejte na kostky, v pekáči osolte, opepřete, přidejte bobkový list a nové koření. Přihodit můžete i snítku tymiánu, jalovec, hřebíček nebo jiné koření, na které jste ve svíčkové zvyklí.
- Maso smíchejte (já to stejně jako u plněných paprik dělám jednoduše v mixéru) s vychladlou cibulí, vejcem, strouhankou, mlékem, hořčicí, plnou lžičkou soli, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a tymiánem. Mokrýma rukama vytvarujte 2 šišky, do každé zapíchněte dvě párátka, aby se nerozlezly, a položte je na nakrájenou zeleninu.
- Podlijte 200 ml vody, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20 minut bez poklice. Pak sekanou přiklopte a pečte dalších 35 až 40 minut přikrytou.
- Maso vyndejte, odložte do již vypnuté trouby, aby nevychladlo, ze zeleniny odstraňte koření, rozmixujte ji, případně ještě propasírujte, dochuťte citronovou šťávou (jestli jste zvyklí na sladkou omáčku, dejte i trochu cukru) a zjemněte smetanou. Podle potřeby zřeďte vývarem či vroucí vodou.
- Podávejte se snadným houskovým nebo nezkazitelným hrnkovým knedlíkem či těstovinami.
Nejjednodušší svíčková: Nejvíc času vám zabere krájení zeleniny, proto klidně trochu zašvindlujte a do pekáče jednoduše vyklopte 2 sáčky hotové čerstvé či mrazené kořenové zeleniny. Vynechat můžete restování cibule (nebo celou cibuli) do sekané, ale připravíte se tak o část chuti.
Další tipy, kde si usnadnit práci, najdete v tomto receptu na skvělou, ale jednoduchou svíčkovou. Na podobné bázi funguje také fantastické kuře na paprice, které spolu se zeleninou na omáčku upečete v jednom pekáči.

The post Řeznická svíčková. Zjednodušená verze klasiky baví děti i líné kuchaře appeared first on Forbes.