29. červnaSvátek má Venku je 26 °C, Polojasno

Rychlá večeře ze spíže. Těstoviny s tuňákem a rajčatovou omáčkou

Forbes Před 4 hodinami

Rychlé těstoviny s tuňákem znějí jako nouzovka, ale chutnají jako dovolená (a to klidně i na chatě, jelikož suroviny na ně můžete mít ve spíži celé měsíce)! Do půl hodiny máte na stole sytou a lahodnou večeři bez stresu i bez nákupu.

Když vynecháte chilli a zvážíte olivy s kapary, pasta con tonno chutná zpravidla i dětem. Já jim do omáčky přimíchávám ještě mrazenou kukuřici a nasekané chilli papričky si dáváme až každý na svůj talíř. Recept je to naprosto jednoduchý a ideální na horké letní dny, líné všední večery i víkendy tam, kde nekoupíte moc čerstvých surovin. Podobně chutnají spaghetti alla puttanesca.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Rychlé těstoviny s tuňákem, rajčatovou omáčkou, ančovičkami a olivami

Na 4 až 5 porcí základní omáčky potřebujete:

  • 2 plechovky tuňáka v olivovém oleji (celkem 280 g pevného podílu)
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • ½ lžičky chilli vloček (lze vynechat)
  • 700 g pasírovaných rajčat
  • Sůl & pepř
  • 1 lžička bylinek (oregano, rozmarýn, italská směs, bazalka)
  • 500 g semolinových těstovin

Čím omáčku vylepšíte:

  • 4 filety ančoviček
  • 1 hrst oliv bez pecky (marinovaných či kalamata)
  • 2 lžíce kaparů
  • ½ bio citronu 
  • 1 hrst hladkolisté petržele
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Trochu to prská, ale na restování cibule doporučuji použít olej, který slijete z plechovek s tuňákem, případně kvalitní olivový. Najemno pokrájenou cibuli na něm pozvolna opékejte, během restování osolte, a když cibule začne zlátnout, přidejte nasekaný česnek, ančovičky a chilli. Míchejte, aby se ančovičky rozpustily.
  2. Základ zalijte passatou (nebo dvěma plechovkami drcených rajčat), osolte, opepřete, přidejte bylinky dle chuti (klidně celé snítky, které po uvaření vytáhnete) a nechte vařit. Stačí 10 minut, jestli ale nespěcháte, po 20 až 30 minutách bude omáčka chutnější.
  3. Vmíchejte tuňáka, pokrájené olivy, kapary a pro svěžejší chuť i nastrouhanou citronovou kůru a pár kapek šťávy. Ještě pár minut prohřejte.
  4. Než se omáčka uvaří, v dost osolené vodě uvařte těstoviny dle návodu na obalu na skus. Nejlepší jsou duté druhy jako rigatoni, paccheri, penne nebo klasicky špagety či linguine). Sceďte a vmíchejte do omáčky.
  5. Dochuťte a podávejte posypané petrželí. Pokud nemáte v dohledu žádného experta na italskou kuchyni, můžete přidat i strouhaný sýr.

Nejjednodušší těstoviny s tuňákem

Tuňáka i s olejem z plechovky dejte jen prohřát na pánev s kupovanou omáčkou nebo línou rajčatovou omáčkou podle Marcelly Hazan, kterou máte v mrazáku od loňské sezony. Super rychlý je i těstovinový salát s cottage sýrem, tuňákem a vejcem nebo restovaná cizrna s tuňákem a rajčaty.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Rychlá večeře ze spíže. Těstoviny s tuňákem a rajčatovou omáčkou appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek