Rychlé těstoviny s tuňákem znějí jako nouzovka, ale chutnají jako dovolená (a to klidně i na chatě, jelikož suroviny na ně můžete mít ve spíži celé měsíce)! Do půl hodiny máte na stole sytou a lahodnou večeři bez stresu i bez nákupu.
Když vynecháte chilli a zvážíte olivy s kapary, pasta con tonno chutná zpravidla i dětem. Já jim do omáčky přimíchávám ještě mrazenou kukuřici a nasekané chilli papričky si dáváme až každý na svůj talíř. Recept je to naprosto jednoduchý a ideální na horké letní dny, líné všední večery i víkendy tam, kde nekoupíte moc čerstvých surovin. Podobně chutnají spaghetti alla puttanesca.

Rychlé těstoviny s tuňákem, rajčatovou omáčkou, ančovičkami a olivami
Na 4 až 5 porcí základní omáčky potřebujete:
- 2 plechovky tuňáka v olivovém oleji (celkem 280 g pevného podílu)
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- ½ lžičky chilli vloček (lze vynechat)
- 700 g pasírovaných rajčat
- Sůl & pepř
- 1 lžička bylinek (oregano, rozmarýn, italská směs, bazalka)
- 500 g semolinových těstovin
Čím omáčku vylepšíte:
- 4 filety ančoviček
- 1 hrst oliv bez pecky (marinovaných či kalamata)
- 2 lžíce kaparů
- ½ bio citronu
- 1 hrst hladkolisté petržele

Postup
- Trochu to prská, ale na restování cibule doporučuji použít olej, který slijete z plechovek s tuňákem, případně kvalitní olivový. Najemno pokrájenou cibuli na něm pozvolna opékejte, během restování osolte, a když cibule začne zlátnout, přidejte nasekaný česnek, ančovičky a chilli. Míchejte, aby se ančovičky rozpustily.
- Základ zalijte passatou (nebo dvěma plechovkami drcených rajčat), osolte, opepřete, přidejte bylinky dle chuti (klidně celé snítky, které po uvaření vytáhnete) a nechte vařit. Stačí 10 minut, jestli ale nespěcháte, po 20 až 30 minutách bude omáčka chutnější.
- Vmíchejte tuňáka, pokrájené olivy, kapary a pro svěžejší chuť i nastrouhanou citronovou kůru a pár kapek šťávy. Ještě pár minut prohřejte.
- Než se omáčka uvaří, v dost osolené vodě uvařte těstoviny dle návodu na obalu na skus. Nejlepší jsou duté druhy jako rigatoni, paccheri, penne nebo klasicky špagety či linguine). Sceďte a vmíchejte do omáčky.
- Dochuťte a podávejte posypané petrželí. Pokud nemáte v dohledu žádného experta na italskou kuchyni, můžete přidat i strouhaný sýr.
Nejjednodušší těstoviny s tuňákem
Tuňáka i s olejem z plechovky dejte jen prohřát na pánev s kupovanou omáčkou nebo línou rajčatovou omáčkou podle Marcelly Hazan, kterou máte v mrazáku od loňské sezony. Super rychlý je i těstovinový salát s cottage sýrem, tuňákem a vejcem nebo restovaná cizrna s tuňákem a rajčaty.

The post Rychlá večeře ze spíže. Těstoviny s tuňákem a rajčatovou omáčkou appeared first on Forbes.