29. červnaSvátek má Petr Venku je 19 °C, Jasno

Samosběry lákají na levné a čerstvé okurky. Na jižní Moravě začíná cena na 15 korunách za kilo

CNN Prima News Před 6 hodinami

Okurky dozrály a nejkratší cesta, jak je dostat do kuchyně, je vyrazit na samosběr. Oblíbenou zeleninu si v těchto dnech můžete sami vybrat, prohlédnout a následně utrhnout třeba na polích v Šakvicích na Břeclavsku nebo v Osluchově u Slaného.

ČTĚTE TAKÉ: Oblíbená letní pochoutka může u dětí způsobit kolaps. Experti před ní varují rodiče

„Dělám si rychlokvašáky doma, ostatní si zavařím,“ popsal pro CNN Prima NEWS jeden ze sběračů. „Je to super, protože si člověk může nasbírat to, co vidí, a je to čerstvé. Jedeme na návštěvu, tak jsem si říkala, že z toho udělám jedlý dárek,“ doplnila další.

Ohýbání zad při samosběru i letos vychází milovníkům domácích nakládaček jako nejlevnější verze. V porovnání s loňskem totiž vychází cena za kilogram víceméně stejná, což je pro lidi největší lákadlo. „Přerostky, kvašákovky vyjdou na 15 korun, pak máme střední nakládačky, tak 25 korun,“ uvedla pro CNN Prima NEWS zemědělkyně družstva Jahody Šakvice Petra Pleskačová.

Následovat budou rajčata a dýně

Zatímco na jihu Moravy si můžete nasbírat samoopylovací odrůdy šarlota či regina, ve středních Čechách je druh okurek zahalen tajemstvím. I tady ale samosběračům slibují prvotřídní kvalitu. „Je to skutečně speciální odrůda, která nehořkne. Její jedinou nevýhodou je, že je hodně píchavá, takže při samosběru to může být trochu nepříjemné, ale je to vyvážené její lahodnou a sladkou chutí,“ přiblížila pro CNN Prima NEWS farmářka z Osluchova Kamila Dryáková.

Na poli na Břeclavsku budou samosběry okurek probíhat minimálně 14 dní. Pak přijdou na řadu rajčata a dýně Hokkaidó.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Škvarků bychom prodali o metrák víc, říká řezník. Tradiční uzenářství ve Zlínském kraji táhnou

Pokračovat na celý článek