Není terén jako terén a každá houba má ráda specifické podmínky pro svůj růst. Redakce CNN Prima NEWS zamířila do smíšeného lesa.
ČTĚTE TAKÉ: Smůla českého houbaře baví internet. Záběry prchajícího hřibu jsou hitem
Jednou z podzimních hub je strmělka mlženka. V mládí jedlá houba, hodí se jak na nakládání, tak do omáček, popřípadě do smaženice. Strmělka je charakteristická svou silně nasládlou vůní. Zatímco v mládí je tato vůně příjemná, ve stáří se může zesilovat až do nepříjemného zápachu. „Většinou roste ve smíšených lesích, listnáčích, má sbíhavé lupeny na třeň. Celkově je to houba, která je šedavá, uprostřed je tmavší,“ popsal houbu mykolog Pavel Hruška.
Slizák mazlavý naopak roste hlavně pod smrky a borovicemi. Svým vzhledem sice příliš ke sběru neláká, ale řadí se mezi nejchutnější houby. Kuchyňsky je všestranný, ale pozor – na sušení a do smetanových omáček se nehodí. Je to kvůli jeho tmavé barvě, kterou při vaření pouští.
Hub je v lesích dostatek
Dalším podzimním druhem je liška nálevkovitá, kterou poznáme podle žluté, duté nohy a trychtýřovitého klobouku. Je to velice chutná houba, která se hodí jak do omáček, tak pod maso. Od lišky obecné se liší svojí konzistencí, která je křehčí.
Václavka smrková je chutná, jedlá houba, které se daří od září do listopadu, hojně vyrůstá v trsech a hodí se jak do guláše, tak na naložení do octa. Zajímavostí václavek je i to, že obsahují zdraví prospěšné prvky: draslík, fosfor nebo vápník. „Tyhle houby nám rády vyrůstají na smrkových nábězích, na pařezech, na kořenech nebo zdánlivě ze země, ale vždy z kořenů,“ doplnil Hruška místa, kde všude můžeme václavky najít.
Vynechat bychom neměli ani lakovku ametystovou, nenápadnou fialovou houbičku. Její nejzajímavější vlastností je vysoká schopnost absorbovat toxické látky, jako je arzen, proto se musí sbírat jen v čistých oblastech.
Hub je zkrátka v lesích dostatek. Pokud na ně ale vyrazíte, řiďte se radami mykologů a sbírejte jen to, co zaručeně poznáte.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebezpečné mýty o houbách: Neposuzujte jedovatost podle barvy, varuje mykolog











