Veterinární správa nařídila výrobci pozastavit výrobu této šunky a její uvádění na trh. Firma do prodeje dodala 97,8 kilogramu krůtí šunky s šarží 25260224. Nyní musí provést mimořádnou sanitaci technologického zařízení a předložit výsledek vyšetření další šarže výrobku. Až poté jí veterinární správa umožní pokračování ve výrobě.
K TÉMATU: V mražených kuřecích částech byla salmonela. Firma patří organizátorovi protestů zemědělců
„K takové kontaminaci hypoteticky mohlo dojít porušením hygienických pravidel některým z našich zaměstnanců při plátkování výrobku. Výsledky všech následných kontrolních vyšetření jsou negativní a další vzorky jsou průběžně zasílány k dalšímu vyšetření na ověření nápravných opatření,“ uvedl manažer divize firmy LE&CO Petr Korejs.
Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Pro zdravého člověka obvykle nízká dávka listerií problematická není, nebezpečí ale hrozí u lidí s oslabenou imunitou, dětí, těhotných žen a starších lidí. Bakterie likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Budou ceny potravin dál klesat? Česko je v Evropské unii premiantem, ocenil Křeček