Sobota 20. záříSvátek má Venku je 19 °C, Polojasno

Sýr, pivo & preclík. Tři důvody, proč si udělat Oktoberfest i doma

Forbes Před 5 hodinami

Oktoberfest je tady a vy ho můžete mít i bez cesty do Mnichova. Stačí vám miska legendární pivní pomazánky Obatzda, k tomu pár preclíků, pořádně vychlazený půllitr a dobrá společnost.

Tradiční bavorská pomazánka Obatzda funguje výborně i bez piva, ale s ním má zkrátka větší říz. Je krásně krémová, jemně pikantní a tak návyková, že preclíky budete namáčet, dokud nezmizí celá miska. A upřímně, k orosenému půllitru snad ani nic lepšího neexistuje. Snad kromě dobře naložených utopenců!

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Německá pivní sýrová pomazánka Obatzda

Potřebujete:

  • 300 g co nejzralejšího sýru (camembert, romadur či mix)
  • 100 g čerstvého smetanového sýru
  • 50 g změklého másla
  • 1 malá červená cibule
  • 1 lžička sladké papriky
  • ¼ lžičky drceného kmínu
  • Sůl & pepř
  • 4 lžíce piva (pšeničné, kvasnicové, ležák; lze vynechat)

K podávání:

info Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Sýr (já dávám mix hermelínu a romaduru, hodí se i limburger nebo nízkotučné syrečky) nastrouhejte nahrubo a vidličkou rozmačkejte s žervé, změklým máslem, najemno nakrájenou cibulí, paprikou, kmínem, trochou soli a čerstvě mletým pepřem.
  2. Podle potřeby zřeďte trochou piva, případně dosolte, dopepřete anebo dochuťte pálivou paprikou a jezte posypané čerstvou pažitkou s domácími louhovanými preclíky, pivními rohlíky nebo třeba na horkých topinkách.

Tip: Pro pikantnější chuť přidejte pálivou papriku nebo chilli, do pomazánky prolisujte stroužek či dva česneku (přestože do originálu nepatří, my zkrátka milujeme tradiční česnekovou pomazánku se sýrem) nebo pro dietnější verzi použijte nízkotučné olomoucké tvarůžky.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Sýr, pivo & preclík. Tři důvody, proč si udělat Oktoberfest i doma appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek