Studie, která byla zveřejněna v časopise Neurology, zjistila, že lidé, kteří denně konzumovali 50 gramů nebo více sýra s vysokým obsahem tuku, měli o 13 % nižší riziko demence než ti, kteří konzumovali méně než 15 gramů. Ti, kteří denně konzumovali 20 gramů nebo více smetany s vysokým obsahem tuku, měli také o 16 % nižší riziko demence než ti, kteří ji nekonzumovali vůbec. Toto množství odpovídá asi 1,4 lžíce smetany ke šlehání, uvádí studie.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kašel není covid, nachlazení zase chřipka. Jak se vyznat v respiračních virózách?
„Naše výzkumy naznačují, že lidé, kteří jedli více sýra s vysokým obsahem tuku, měli mírně nižší riziko rozvoje demence v pozdějším věku,“ uvedla hlavní autorka studie Emily Sonestedt, docentka a odborná asistentka výživy na Lundské univerzitě ve Švédsku. „To neprokazuje, že sýr předchází demenci, ale zpochybňuje to představu, že všechny mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku jsou špatné pro mozek,“ uvedla v e-mailu.
Objev může potěšit některé členy hnutí Make America Healthy Again (MAHA), kteří věří, že nasycené tuky jsou zdravé. Americký ministr zdravotnictví a sociálních služeb Robert F. Kennedy Jr. propaguje máslo a hovězí lůj, které se v mnoha studiích ukázaly jako škodlivé pro zdraví.
Studie však nezjistila žádný přínos pro mozek z másla, mléka nebo fermentovaných mléčných výrobků, jako je kefír, podmáslí a jogurt, ani z nízkotučných mléčných výrobků. „Údaje o nízkotučných mléčných výrobcích byly ve skutečnosti velmi výmluvné,“ uvedl David Katz, specialista na preventivní medicínu a medicínu životního stylu, který založil neziskovou organizaci True Health Initiative, globální koalici odborníků zabývajících se medicínou životního stylu založenou na důkazech. Na studii se nepodílel.
„Skupina konzumující nízkotučné mléčné výrobky měla na počátku studie podstatně vyšší výskyt zdravotních problémů – mimo jiné cukrovku, dyslipidemii a ischemickou chorobu srdeční,“ uvedl Katz. „To zase naznačuje, že skutečným rizikovým faktorem pro demenci je horší zdravotní stav/chronické onemocnění a že přechod na nízkotučné mléčné výrobky mohl být strategií ‚sebeobrany‘ u těch, kteří věděli, že jsou vystaveni zvýšenému riziku nepříznivých zdravotních následků,“ dodal.
Odborníci jsou skeptičtí
Odborníci, s nimiž CNN hovořila, však tvrdí, že zpráva neposkytuje pádné důvody pro konzumaci více plnotučných mléčných výrobků. „Jejich zjištění ohledně sýra bylo na hranici statistické významnosti a zkoumali více potravin, takže to může být jen náhoda,“ řekl přední výzkumník v oblasti výživy Walter Willett, profesor epidemiologie a výživy na Harvard T.H. Chan School of Public Health a profesor medicíny na Harvard Medical School v Bostonu. „Nebudu hned běžet kupovat blok sýra,“ dodal Willett.
Významným omezením studie je, že zachytila stravovací návyky pouze v jednom okamžiku a nesledovala většinu účastníků po dalších 25 let. Místo toho autoři provedli analýzu po prvních pěti letech, aby zjistili, zda se strava změnila.
„Při tomto přístupu se však souvislosti mezi sýrem s vysokým obsahem tuku a smetanou staly nevýznamnými, což vyvolalo otázky ohledně spolehlivosti závěrů,“ napsala Tian-Shin Yehová v editorialu publikovaném spolu se studií. Yehová je docentkou a ošetřující lékařkou na lékařské fakultě Tchajpejské lékařské univerzity na Tchaj-wanu. Dále napsala, že přínosy sýrů s vysokým obsahem tuku byly nejzřetelnější v případě, kdy sýry nahradily potraviny „s jasně nižší nutriční hodnotou, jako jsou zpracované nebo tučné červené maso“. „Nejde ani tak o to, že sýry s vysokým obsahem tuku mají samy o sobě neuroprotektivní účinky, ale spíše o to, že jsou méně škodlivou volbou než červené a zpracované maso,“ dodala.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak během Vánoc nepřibrat na váze? Dostatek zeleniny a nahradit majonézu, radí experti











