Středa 30. dubnaSvátek má Venku je 17 °C, Polojasno

Velikonoce bez kynutí. Rychlý tvarohový mazanec upečete do hodiny

Forbes Před 2 lety

Čerstvě upečený máslový mazanec potěší k velikonoční snídani jistě i naprosté ateisty. Pokud se vám ovšem nechce jeho přípravou strávit moc času, pusťte se do rychlého mazance bez droždí (a tedy i bez kynutí), který je nádherně vláčný díky tvarohu, šťavnatý díky rozinkám a voňavý po rumu a citronové kůře. Hezké Velikonoce!

Rychlý tvarohový mazanec bez kynutí

Na 2 malé mazance potřebujete:

  • 1 až 2 hrsti rozinek
  • 6 lžic rumu
  • 150 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 250 g tučného tvarohu v kostce
  • 450 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 bio citron
  • 1 až 2 hrsti sekaných mandlí
  • 1 až 2 hrsti kandované citrusové kůry
  • 2 lžíce mandlových lupínků

Postup

  1. Rozinky namočte do rumu den předem, nebo je v něm krátce povařte, aby nabobtnaly. Máslo rozpusťte a prošlehejte s cukrem a nechte chvilku zchladnout. Troubu vyhřejte na 160 °C a velký plech vyložte pečicím papírem.
  2. Máslo postupně propracujte s dvěma vejci a jedním žloutkem (jeden bílek schovejte na potření), tvarohem z alobalu (při použití řidšího vaničkového byste museli dát více mouky), moukou, solí, kypřicím práškem, nastrouhanou citronovou kůrou (jen její žlutou částí, bílá je hořká), sekanými mandlemi, kandovanou kůrou a rozinkami.
  3. Z těsta uhlaďte dva bochánky (dva menší se propečou lépe než jeden velký mazanec), na připraveném plechu je potřete rozšlehaným bílkem, posypejte mandlovými lupínky a pečte 45 až 55 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Dejte pozor, abyste mazance nepřepekli.

Tipy: Před vložením do trouby můžete mazanec naříznout do tradičního kříže, ale těsto funguje jinak než klasické kynuté, takže jeho povrch popraská i bez naříznutí a kříž nemusí být zcela rozpoznatelný.

Pokud u vás z mazanců a vánoček někdo věčně šťourá rozinky, vynechte je nebo vyměňte za sušené brusinky, ty jsou výborné namočené do Amaretta. Do těsta můžete také přidat na kostičky pokrájený marcipán (cca 150 g).

Pokračovat na celý článek