Ačkoliv se meloun skládá z 95 z procent vody, jeho dužina obsahuje několik živin důležitých pro zdraví, jako jsou vitamín C, betakaroten, draslík či lykopen, který chrání lidské buňky. Ty obsahuje i samotná slupka, kterou však většina lidí vyhodí, čímž se navíc ochudí o velké množství vlákniny, zinku či vitamínu B6.
DÁLE ČTĚTE: Evropou se šíří exotický virus. Nakažené hlásí dvě země, Francie varuje před epidemií
„Melounová slupka má velmi vysoký obsah vlákniny, čímž se výrazně liší od vnitřku melounu,“ citoval web Verywell Health mluvčí Akademie pro výživu a dietetiku Julii Stefanskiovou. Vláknina podporuje pravidelné vyprazdňování a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a srdečních onemocnění.
Zelená kúra dále obsahuje aminokyselinu citrulin, která podporuje výkon při cvičení a zlepšuje průtok krve. Tuto látku najdete i v červené dužině, kde jí je ale podstatně méně než v samotné slupce.
Jak připravit melounovou slupku
Slupka tohoto ovoce je v různých kulturách běžnou součástí jídelníčku, například ve Vietnamu, kde se z ní dělá marmeláda. Dále je možné ji nakládat ve sladkém nálevu, použít jako zeleninu ve smažených směsích nebo ji lze smíchat s mátou, ledem a citronem, čímž vznikne osvěžující nápoj.
Ani semínka se nevyplatí ignorovat. Osmažená a lehce osolená jsou zdrojem bílkovin, hořčíku a zdravých tuků, informoval web Bild.
Slupku melounu je možné jíst čerstvou. Pokud však na její konzumaci nejste zvyklí, velké množství může způsobit zažívací problémy.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Letní koupání představuje výzvu pro zdraví. Prymula poradil, na co si dát ve vodě pozor