Pondělí 06. říjnaSvátek má Venku je 9 °C, Zataženo Déšť

Vypadá lehce, chutná bohatě. Cuketovo-brokolicový krém s čedarem & krutony

Forbes Před 3 hodinami

Ani příliš lehká, ani příliš hutná – cuketovo-brokolicová polévka s čedarem nabízí skvělý balanc mezi chutěmi i texturou. Výrazný sýr prohlubuje chuť do vyšších sfér gurmánského potěšení a krutony zase dodají příjemné křupnutí. Navíc tak i využijete starší chleba.

Cuketa – někdo ji nesnáší, ale řada z nás ji miluje. Nabízí vysokou variabilitu, možnost využití naslano i nasladko, schopnost kombinovat ji s rozličnými chutěmi. Cuketa příjemně souzní i s brokolicí, ale aby to souznění nebylo příliš klidné, či snad dokonce fádní, chuť krémové polévky pozdvihne pikantní chuť čedaru. Hodí se podávat jej i navíc vedle v mističce, protože v horké polévce se pěkně rozplývá a sýrovou chuť ještě umocní.

Cuketová brokolicová polévka s čedarem

Na 6 porcí potřebujete:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 menší mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 800 g zeleninového vývaru
  • 300 g cukety
  • 200 g brokolice
  • 1 rovná lžička čerstvého tymiánu
  • 1 rovná lžička nakrájeného oregana
  • 1 bobkový list
  • Špetka muškátového oříšku
  • Špetka bílého pepře
  • Sůl
  • 70 ml smetany ke šlehání
  • 100 g strouhaného čedaru + k podávání

Na krutony:

  • 2 silné krajíce staršího chleba
  • Olivový olej
  • Sůl
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. V hrnci rozehřejte olej s máslem. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte na tuku zesklovatět.
  2. Mrkev nastrouhejte najemno, česnek prolisujte nebo nasekejte najemno. A spolu s mrkví přidejte do hrnce. Míchejte asi minutu a zalijte vývarem.
  3. Cuketu nakrájejte na drobné kostičky. Brokolici rozeberte na menší růžičky. Zeleninu vložte do polévky. Přidejte tymián, oregano, bobkový list, muškátový oříšek, bílý pepř a sůl.  Promíchejte a pod poklicí vařte 8 minut.
  4. Do polévky přilijte smetanu a přidejte nastrouhaný čedar. Rozmixujte dohladka.
  5. Chleba nalámejte na menší kusy. Na plechu vyloženém pečicím papírem pokapejte olejem, osolte a promíchejte. Chléb rozprostřete na plechu a pečte v režimu horkovzduch při 190 °C 7 minut.
  6. Polévku servírujte s krutony a strouhaným čedarem.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Vypadá lehce, chutná bohatě. Cuketovo-brokolicový krém s čedarem & krutony appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek