Ani příliš lehká, ani příliš hutná – cuketovo-brokolicová polévka s čedarem nabízí skvělý balanc mezi chutěmi i texturou. Výrazný sýr prohlubuje chuť do vyšších sfér gurmánského potěšení a krutony zase dodají příjemné křupnutí. Navíc tak i využijete starší chleba.
Cuketa – někdo ji nesnáší, ale řada z nás ji miluje. Nabízí vysokou variabilitu, možnost využití naslano i nasladko, schopnost kombinovat ji s rozličnými chutěmi. Cuketa příjemně souzní i s brokolicí, ale aby to souznění nebylo příliš klidné, či snad dokonce fádní, chuť krémové polévky pozdvihne pikantní chuť čedaru. Hodí se podávat jej i navíc vedle v mističce, protože v horké polévce se pěkně rozplývá a sýrovou chuť ještě umocní.
Cuketová brokolicová polévka s čedarem
Na 6 porcí potřebujete:
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžíce másla
- 1 cibule
- 1 menší mrkev
- 2 stroužky česneku
- 800 g zeleninového vývaru
- 300 g cukety
- 200 g brokolice
- 1 rovná lžička čerstvého tymiánu
- 1 rovná lžička nakrájeného oregana
- 1 bobkový list
- Špetka muškátového oříšku
- Špetka bílého pepře
- Sůl
- 70 ml smetany ke šlehání
- 100 g strouhaného čedaru + k podávání
Na krutony:
- 2 silné krajíce staršího chleba
- Olivový olej
- Sůl

Postup
- V hrnci rozehřejte olej s máslem. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte na tuku zesklovatět.
- Mrkev nastrouhejte najemno, česnek prolisujte nebo nasekejte najemno. A spolu s mrkví přidejte do hrnce. Míchejte asi minutu a zalijte vývarem.
- Cuketu nakrájejte na drobné kostičky. Brokolici rozeberte na menší růžičky. Zeleninu vložte do polévky. Přidejte tymián, oregano, bobkový list, muškátový oříšek, bílý pepř a sůl. Promíchejte a pod poklicí vařte 8 minut.
- Do polévky přilijte smetanu a přidejte nastrouhaný čedar. Rozmixujte dohladka.
- Chleba nalámejte na menší kusy. Na plechu vyloženém pečicím papírem pokapejte olejem, osolte a promíchejte. Chléb rozprostřete na plechu a pečte v režimu horkovzduch při 190 °C 7 minut.
- Polévku servírujte s krutony a strouhaným čedarem.

The post Vypadá lehce, chutná bohatě. Cuketovo-brokolicový krém s čedarem & krutony appeared first on Forbes.