Začátky jsou nevinné – odšroubovat láhev a nalít první skleničku. Jenže s jídlem i pitím roste chuť. „Popíjí se více v soukromí, je to dostupnější. Je to vidět i v ulicích, kdy lidé pijí i poté, co se zavřou hospody,“ popsal vedoucí Protialkoholní záchytné stanice Jihlava Lukáš Černý pro CNN Prima NEWS.
ČTĚTE TAKÉ: Češi se vrací ke klasikám místní kuchyně, ukazuje průzkum. Jaké jídlo mají nejraději?
V Česku funguje celkem 18 záchytných stanic. Noc tam stojí jako přespání v luxusním hotelu, ale se snídaní zdarma nepočítejte. Nejvytíženější „záchytku“ pak mají v Praze, kde se jenom loni ubytovalo skoro 6 700 pacientů. Smutné rekordy trhá také Jihlava.
„Pokud máme plno, mohou policisté využít pouze okolní kraje. Avšak co vím, tak i ony mají velké potíže s kapacitou,“ řekl Černý. A kdo je jihlavským rekordmanem? „Tím největším je asi člověk, který tady byl zachycen až 200krát,“ řekla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. Letošní srpen je opravdu žhavý.
Čím více venku pálí slunce, tím rychleji se lůžka plní. Co by tedy podle personálu záchytky mohlo pomoci, je podzimní ochlazení – s tím totiž klesá i chuť pít. Pokud už je ale na záchytce obsazeno a opilec je navíc agresivní, může si klidně odpočinout v policejní cele.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: České supermarkety chtějí více potravin z Ukrajiny. Večeřová zmiňuje pesticidy zakázané v EU