Pátek 14. listopaduSvátek má Venku je 3 °C, Zataženo

Zdravý salát z grilu. Quinoa, pečené papriky & sýr ale fungují i pod střechou

Forbes Před 2 měsíci

Letošní letní počasí grilovačkám příliš nepřeje. Je proto nepředvídatelné, zda si nakonec dobroty, které jste chtěli grilovat pod širým nebem, neopečete doma na pánvi nebo v troubě. V případě quinoa salátu vás nebude mrzet ani tato možnost, i když z grilu bude chutnat nejlépe.

Počasí neporučíte. Pokud se nemůžete dočkat ideálního počasí na grilování, připravte si tento salát doma. Papriky ogrilujte nebo upečte v troubě a halloumi stačí chvíli smažit na pánvi. Pokud máte stolní gril, není co řešit. Kdyby ale bylo přece jen krásně, můžete doma uvařit quinou, připravit si dresink a zbytek už náleží přípravě na pořádném grilu. Zelenině i sýru postačí pár minut. Proto můžete salát podávat jako předkrm před hlavním chodem (v tom případě šetřete s halloumi, je syté), anebo salát naopak využijte jako přílohu k masu – v tomto případě už bez halloumi.

Quinoa salát s grilovanými paprikami a sýrem halloumi

Na 2 porce potřebujete:

  • 150 g quinoy
  • Sůl
  • 2 papriky (různě barevné)
  • 1 červená cibule
  • Hrst cherry rajčat
  • 2 lžíce nakrájené petrželky
  • Halloumi
  • Olivový olej

Dresink:

  • 2,5 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa nebo citronu
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl & pepř
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Quinou uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Pod poklicí nechte pár minut dojít, poté nakypřete vidličkou a přesypejte do mísy.
  2. Papriky nakrájejte na silnější proužky, cibuli na slabší klínky. V míse zakápněte lžící až dvěma olivového oleje, osolte a grilujte doměkka. U cibule se snažte ji více vypéct. Cherry rajčata přepulte, zakápněte trochou oleje a také krátce grilujte – stačí chvilka, aby se rajčata nerozpadala.
  3. Ogrilovanou zeleninu přidejte do mísy ke quinoi. Přidejte nakrájenou petrželku.
  4. V misce prošlehejte ingredience na dresink – olej, ocet, prolisovaný česnek, sůl a pepř.
  5. Mísu se salátem zalijte dresinkem a promíchejte.
  6. Halloumi nakrájejte na plátky. Sýr potřete olejem a také krátce grilujte.
  7. Salát naservírujte na talíře, přidejte halloumi, opepřete a servírujte.

Tip: Vše můžete opéct i na kontaktním grilu, v troubě či na pánvi.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Zdravý salát z grilu. Quinoa, pečené papriky & sýr ale fungují i pod střechou appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek