Středa 04. červnaSvátek má Venku je 29 °C, Zataženo Bouřky

Zvyky Čechů v restauracích se mění. Ziskovost mizí, gastro na vesnicích upadá, říká expert

CNN Prima News Před 1 dnem

„Obecný daňový nárůst, zejména u DPH, by byl fackou gastronomii, která se nyní projevuje, a proto gastro, zejména na vesnicích, padá a bude padat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS zástupce gastronomie ČR Luboš Kastner. Jinými slovy – náklady restaurací se zvyšují, ale zisky jsou nižší a chybí prostředky na rozvoj.

ČTĚTE TAKÉ: Prošlé potraviny jdou na dračku, ušetří až polovinu. Obliba „zlevněnek“ poroste, tvrdí experti

„Je to o tom, že podnikání máme rádi, ale ziskovost z něho zmizela,“ dodal Kastner. Některé změny ze strany zákazníků však gastroprovozovatelům spíše škodí. Především ve všední dny došlo v obědovém čase za poslední roky k obrovskému posunu. Zatímco od pondělí do čtvrtka klesaly tržby podnikům o téměř osm procent, od pátku do neděle vidí provozovatelé přesný opak.

„Člověk už se nechce tím obědem tolik odbývat. Když jde do gastra, chce na to mít více času. Z pohledu meziročních čísel častěji chodí i s rodinou a během obědů utrácí více než před rokem,“ popsal ředitel systému Dotykačka Petr Menclík. „O víkendu chodí spíše rodiny. My tu máme i bowling, takže chodí na minutky. Děláme i různé akce, tak to jsou spíše rodinné oslavy nebo narozeniny,“ potvrdila servírka Marika Jančová.

Jídlo bez dezertu

„Když to srovnáme s obdobím před šesti lety, tak tehdy bylo poměrně běžné i během pracovních týdnů si dopřát dezert, kávu, polévku,“ vyjmenoval Menclík.

Vliv mají i rozvozové služby. I tady si ale lidé většinou objednají jen hlavní jídlo bez dezertu nebo kávy. Podle odborníků časem dojde ke změně. Očekávají, že některé restaurace budou zaměřené jen na obědy ve všední dny a ty další na večerní provoz o víkendu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obchody bojují proti plýtvání. Nákupem „naslepo“ můžete ušetřit i stovky korun

Pokračovat na celý článek