Sobota 17. květnaSvátek má Venku je 15 °C, Skoro Zataženo

Babka, která nezestárne. Skrývá nadýchané těsto efektně protkané čokoládou

Forbes Před 8 hodinami

Kynutá babka neboli cop je nestárnoucí klasika, která může na první pohled působit dojmem složité přípravy. Není tomu tak. Jakmile jsou nastartované kvasnice, zaručeně se povede.

Když už se dáte do pečení, nachystejte si rovnou dva koláče, strašně rychle mizejí. Každý můžete obohatit o jinou náplň (vizte tipy níže) a porovnávat, který je lepší, než zjistíte, že chutnají všechny skvěle a že se po nich slehla zem. Babku s čokoládovou náplní na závěr potřete cukrovým sirupem, který jí dodá lesklý šmrnc. Můžete ji také ozdobit oblíbenými ořechy.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Kynutá babka s čokoládovou náplní a cukrovým sirupem

Na 2 formy o velikosti 30 x 11 cm potřebujete:

  • 250 g vlažného mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky + na poprášení
  • Špetka soli
  • Kůra z 1 bio citronu
  • 2 žloutky
  • 80 g rozpuštěného másla + na vymazání

Na čokoládovou náplň:

  • 200 g hořké čokolády (60 až 70%)
  • 150 g másla
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 30 g kakaa
  • 80 g moučkového cukru
  • Špetka soli

Na cukrový sirup:

  • 60 ml vody
  • 50 g krupicového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Do menší misky nalijte trochu vlažného mléka, rozdrolte do něj droždí a s odebranou lžičkou cukru a mouky vymíchejte dohladka. Nechte 10 až 15 minut vzejít kvásek.
  2. Ve velké míse robota smíchejte zbylý cukr s prosátou moukou, špetkou soli a čerstvou kůrou z citronu. Doprostřed udělejte důlek, vyklepněte žloutky a přidejte vzešlý kvásek se zbývajícím vlažným mlékem. Krátce vařečkou propracujte.
  3. Nakonec přimíchejte rozpuštěné zchladlé máslo. Pomocí hnětacího háku těsto v robotu hněťte alespoň 10 minut, díky tomu se s ním pak bude dobře pracovat.
  4. Rukama vypracujte hladký bochánek a uložte jej zpět do mísy, lehce poprašte moukou a zakryjte čistou utěrkou. Dejte na teplé místo a nechte kynout přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
  5. Nad vodní lázní rozpusťte na kousky nalámanou čokoládu s máslem. Stěrkou průběžně míchejte a rozpuštěnou směs pak sejměte z plamene. Vmíchejte vanilku, prosáté kakao s cukrem a špetku soli. Vymíchejte dohladka a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
  6. Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na dvě poloviny. Každou vyválejte na obdélník o velikosti přibližně 45 x 30 cm, potřete náplní a okraje nechte volné.
  7. Začněte rolovat z širší strany směrem od sebe, konec volného těsta lehce potřete vodou a dorolujte. Rolády přikryjte fólií a vložte na pár minut do mrazáku nebo do lednice, aby naplněné těsto trochu zpevnilo a lépe se tak krájelo. (Krájet ovšem můžete i bez vychlazení).
  8. Každou roládu podélně rozřízněte a jeden konec ponechte vždy nedoříznutý – od něj pak zapleťte cop tak, aby koukala řezná strana těsta směrem nahoru. Konce copu zahrňte dospod.
  9. Smotaná těsta položte do máslem vymazaných forem, přikryjte čistou utěrkou a nechte znovu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (60 až 90 minut).
  10. Pečte při 180 °C cca 40 minut dozlatova, podle potřeby můžete na posledních 10 minut přikrýt alobalem, aby povrch příliš nezhnědl. Mezitím připravte cukrový sirup na potření: vodu s cukrem a vanilkou smíchejte v rendlíku a přiveďte k varu. Povařte 2 až 3 minuty a stáhněte z ohně.
  11. Upečené babky ihned po upečení potřete sirupem. Nechte chvilku zchladnout a přendejte je na mřížku k úplnému vychladnutí.

Tipy & triky

  • Druhou babku nechte kynout v lednici klidně přes noc a připravte si ji druhý den čerstvou (stejně se ta první hned sní). Případně můžete péct babku jen z poloviční dávky (ale z vlastní zkušenosti je to zbytečné).
  • Babka chutná výtečně i s náplní skořicovou, ořechovou nebo makovou. Dá se naplnit jakýmkoli džemem a posypat ořechy, kokosem nebo drobenkou. Čokoládovou náplň můžete ozvláštnit přimícháním několika lžičkami espressa.
  • Na skořicovou náplň utřete 150 g změklého másla se 150 g cukru, 2 až 3 lžičkami skořice a špetkou soli. Můžete přidat i špetku kardamomu.
  • Kynuté těsto lze smotat i do tvaru věnce a přizpůsobit tak příležitosti, na kterou jej právě chystáte. Bude se vyjímat na velikonočním, vánočním i všedně prostřeném stole.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Babka, která nezestárne. Skrývá nadýchané těsto efektně protkané čokoládou appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek