Pondělí 21. červenceSvátek má Venku je 17 °C, Zataženo Déšť

Bistro na poště, kubistická Čína a Itálie v Nuslích. Jaké nové podniky neminout?

Forbes Před 23 hodinami

V pražských ulicích se v poslední době vyrojila řada nových kaváren, bister i barů. Je libo výběrovou kávu? Nebo byste raději čínské nudle či tradiční italskou kuchyni? Možnosti jsou pestré. Od inovativního bistra v někdejší poště až po nuselské café, kde si vychutnáte espresso a tiramisu v atmosféře jako z Toskánska – pro každého se tu něco najde. Podívejte se na naše tipy, které podniky v metropoli teď stojí za návštěvu.

Mazel

Botanická oáza manželů Řežábových v ulici Záhřebská našla nového provozovatele. V srdci Vinohrad otevřel zkraje července Mazel. Nahradil tak dosavadní podnik Gram – pocházející z gastro rodiny Dudes & Barbies, do níž spadá například Kavárna, co hledá jméno či holešovický Vnitroblock. 

„Jedeme ve zkušebním provozu, takže pokud nebude všechno úplně na milimetr, prosíme, buďte shovívaví,“ vyzývají majitelé své první návštěvníky. 

Název je akronymem slova maso a zelenina. Na své si zde přijdou vegetariáni i masožravci. Rozdělení menu je přehledné a současné. Slovo vegetarián v něm nehledejte – orientujte se spíš podle zmíněného rozdělení na maso a zeleninu. V podání Mazla může i masožravec někdy dostat chuť spíš na zeleninový pokrm. 

Coby amuse bouche je v nabídce třeba „veganská“ ústřice alias kompresovaný meloun podávaný s veganským kaviárem. Fanoušky ryb pak potěší třeba ceviche – pokrm z mořských plodů marinovaný ve šťávě z citrusů. Zde v podobě duhového pstruha servírovaného s polosušenými rajčaty. 

Jako sladkou tečku nabízí podnik tartaletku s makovým krémem a limetkovou kůrou nebo čokoládovou pěnu s meruňkovou omáčkou. 

Za Mazlem stojí sdružení Jsme Kolektiv, ten donedávna provozoval karlínské Nejen Bistro a právě jeho náhradníkem se stal podnik Mazel. Skupina má pod sebou například i vinohradskou luxusní pivnici Výčep či restauraci Karlínská Holka. 

Mazel
info Foto Mazel

Li Chun chinese noodles&drink

Pod vinohradským kopcem na druhém břehu Botiče se na začátku roku otevřel čínský noodle bar Li Chun. Najdete ho pod Vyšehradem v přízemí kubistického domu hned za tratí blízko Albertova.  

Čínský název Li Chun znamená předjaří. „Předjaří. Život se probouzí,“ stojí na oknech restaurace. V jejím interiéru vás přivítají oranžoví svítící živočichové – něco mezi rybami, ptáky a čínskými draky – zavěšení u stropu. Sednout si můžete na trubkovou židli s výpletem ve funkcionalistickém stylu. 

K dostání je originální nudlová polévka, dušené vepřové či tradiční čínské knedlíčky plněné masem a zeleninou. „Jiaozi se zelím a vepřovým masem chutnaly jako naše české knedlo-zelo-vepřo – prostě vynikající,“ stojí v jedné ze stovky pochvalných recenzí restaurace.  

Pekárna Skýva

„Nevycházíme ven neb chléb vydrží týden,“ zní motto v polovině dubna otevřené Pekárny Skýva. „Milujeme dělat věci poctivě a s láskou, proto vznikla pekárna Skýva,“ uvedli provozovatelé. 

Staromilský název označující krajíc chleba zde odkazuje k řemeslné výrobě a tradičním recepturám českého poctivého pecnu. Ten se peče přímo ve Vnitroblocku v  pražských Holešovicích. 

Pekárna je totiž dílem výše uvedeného týmu Dudes & Barbies. Ti se připojili k současnému kavárenskému trendu – nabízet v podnicích vyjma výběrové kávy také chléb vlastní výroby. Tento koncept v Praze již řadu let provozuje například síť kaváren EMA Espresso Bar s vlastní pekárnou Alf & Bet. 

A nezůstalo jen u krajíce chleba. Na pultu jsou k dostání ovocné či nugátové muffiny, kynuté koláče, loupáky, croissanty, domácí cookies. Teď už si stačí jen vybrat.

Pekárna Skýva
info Foto Pekárna Skýva

Kopi

Zmíněný Alf & Bet – kavárna s pekárnou na pražské Palmovce – má konečně konkurenci. Od konce března mohou lidé na výběrovou kávu zajít také do sousední kavárny Kopi. 

„Ten název jsme si nevybrali náhodou – kopi cham (malajský nápoj, pozn. red.), nebo jak tomu občas říkáme ‚čajokafe‘, je totiž náš každodenní rituál. Jde o kombinaci kávy, černého čaje a mléka, kterou milujeme a pijeme denně. Chtěli jsme, aby i naše kavárna byla pro vás takovým místem pro vlastní každodenní rituál. A tak vzniklo kopi,“ vysvětlují majitelé.

Ti kromě kávy a pečiva nabízejí také brunche. Až do tří hodin si zde můžete vychutnat omeletu, ovesnou kaši nasladko i naslano, lívance z podmáslí s džemem a šlehaným krémem i izraelskou šakšuku servírovanou s brynzou, tahini a domácí focacciou.

Bamico

Na Žižkově naproti Vysoké škole ekonomické můžete od jara zavítat do podniku zvaného Bamico. Napěchovanou ještě horkým masem, čerstvou zeleninou a spoustou bylinek zde okusíte nejednu vietnamskou bagetu zvanou bánh mì – pozůstatek francouzské kolonizace ve Vietnamu. 

Velké francouzské bagety s tajnou vietnamskou recepturou si v Bamicu sami pečou každé ráno. Na výběr je vepřová, z trhaného kuřecího i vegetariánská. 

Bamico
info Foto Bamico

„Dva bratři, jedna vize. To, co začalo jako sen, se stalo realitou. Naše vlastní vietnamské bánh mì, bubble tea a káva. Přijďte ochutnat vietnamskou chuť – vše připravované s láskou,“ lákají do rodinného podniku bratři Truong a Giang Vu. Zkušenosti s gastrem si přivezli z Německa, kde jejich rodiče provozovali podnik specializující se na sushi. 

Taktéž v nabídce nápojů zůstává bistro věrné svým původním kořenům. Posilnit se lze silnou vietnamskou kávou tradičně podávanou s kondenzovaným mlékem, milk tea, limonádou z citrusových plodů yuzu a dalšími nápoji, jež v tuzemsku běžně nebývají k dostání.

Blumery

Místo na poštu teď na náměstí Jiřího z Poděbrad můžete vyrazit do Blumery. Když před dvěma lety rozhodla Česká pošta o uzavření tří stovek svých poboček, uvolnil se také skromný prostor v parteru ulice na Praze 3. A právě zde se sotva před pár dny zabydlelo bistro Blumery.

„Prozatím vás můžeme pohostit kávou a dortíkem, postupně spustíme kuchyň, přidáme nabídku vín a koktejlů a na závěr otevřeme i večer,“ uvedli majitelé k prvním dnům po otevření. 

Blumery
info Foto Blumery

Ti sami nejsou na pražské scéně žádnými nováčky. Blumery je totiž sesterský podnik Kolektor cafe sídlícího ve Veletržním paláci. Interiér někdejší pošty se však od holešovické prosklené výlohy Národní galerie značně odlišuje. 

Zdi jsou oprýskané, vysoká okna zamřížovaná, vzduchotechnika odhalená a uprostřed místnosti se nachází dlouhý nerezový stůl připomínající dílenský ponk dokola obestavěný stejnými kovovými stoličkami. Interiér tak zručně následuje současné estetické trendy, jež se dobře vyjímají v instagramovém feedu.

Taigen

Na skutečnou poštu dnes obyvatelé Vinohrad musejí do nejbližší pobočky. Ta se nachází v Moravské ulici. A za rohem od ní ve stejném bloku budov v květnu vznikl koktejlový bar Teigen se skromnou otevírací dobou. Zavítat sem můžete od osmi hodin večer, otevřeno je pouze do jedné.

A současný trend takzvaného slow living (pomalého života) bar vyznává i na svém Instagramu. Ten je plný poetických příspěvků, fotografií květin i lesa, tu a tam proložených informacemi o používaných bylinkách či sklenicích. 

V Taigenu si totiž dávají záležet na každičkém detailu – luxusní drink vám zde namixují do designových skleniček s nerezovým napichovátkem – na jednorázové zde nenarazíte. Majitelé sázejí na k přírodě šetrný přístup, jenž se nutně pojí se sezonními potravinami.

Návštěvníky baristé lákají na jedinečné rostliny i chuťové kreace. V drincích se přes léto mohou objevit třeba modré květy chrpy.

A na přelomu léta a podzimu majitelé slibují jedinečné spojení kardamonu s citrusy. „Tahle kombinace je skvělá. Jednoduchá, ale výrazná. Citrusové kůry všeobecně jsou skvělou surovinou. Ať už v čerstvé, nebo v sušené podobě. Kardamom pak přidá další rozměr citrusovosti a lehká hořkost prodlouží dochuť,“ popisují. 

Boticelli Café

Za nejslavnějšími obrazy italského renesančního malíře Sandra Botticelliho, jako jsou Primavera či Zrození Venuše, si musíte zaletět do galerie Uffizi nacházející se ve Florencii uprostřed Toskánska.

Na kávu s italskou atmosférou a Botticelliho otiskem se ale stačí vydat do někdejšího Nuselského pivovaru. Ten nyní pod taktovkou developerské skupiny Penta prochází rozsáhlou přestavbou.

A v prvních letních dnech tu otevřelo Botticelli Café. „Botticelli je poctou Itálii – té skutečné, voňavé, rozespalé, která má čas na cappuccino, croissant nebo brunch na zahrádce,“ vykreslují atmosféru provozovatelé, zatímco se zaštiťují rýmovaným mottem „La dolce vita u Botiče“. 

Botticelli café
info Foto Botticelli café

Inspiraci jižanskou kuchyní nezapře ani místní nabídka občerstvení. Vyjma italského espressa je na menu od focaccie přes římskou pizzu pinsu až po gelato, jahody s mascarpone či typické italské tiramisu.

„Pečivo, které u nás ochutnáte, vyrábíme v naší nuselské pekárně. Kromě místa výroby ale také pracujeme s italskými surovinami a postupy jako od italské babičky,“ slibují majitelé.

Na lístku, vyvedeném v česko-anglické stylizaci, nechybí ani italská vína – degustovat můžete primitivo či pinot grigio. 

Lit Espresso Bar

Výběrová káva z pražské pražírny Dos Mundos, pivo z populárního jihočeského rodinného pivovaru Obora, matcha drinky i limonády. K tomu prostorná zahrada a dětský koutek – to je nový Lit Espresso Bar. Od května  ho můžete navštívit ve foyer Muzea Literatury v Praze 6 v Bubenči. 

Kavárna pro všechny milovníky knih je mladším sourozencem etablovaného podniku Cafedu – pro svou studovnu s celonočním provozem oblíbeného zejména studenty a studentkami.

Lit Espresso Bar už má za sebou i první event. V červnu se v muzejní zahradě konal prodejní festival malých nakladatelů Knihex. 

The post Bistro na poště, kubistická Čína a Itálie v Nuslích. Jaké nové podniky neminout? appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek