Zapomeňte na oschlé cosi ze školních jídelen! Tyto buchtičky jsou jako dech, voní máslem a s netradičním pistáciovým krémem a čerstvými jahodami mohou být hlavním chodem nebo nápaditým dezertem.

Dukátové buchtičky s pistáciovým krémem a jahodami
Na 4 porce potřebujete:
- 20 g čerstvého droždí
- 3 lžíce cukru krupice
- 250 ml vlažného mléka
- 1 žloutek
- 250 g hladké mouky
- 120 g polohrubé mouky
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce tuzemského rumu
- 170 g změklého másla
Na krém:
- 70 g cukru moučka
- ½ sáčku vanilkového pudinkového prášku (20 g)
- 3 žloutky
- 2 lžíce 100% pistáciového krému
- 400 ml mléka
- 1 lžíce másla
K podávání:
- 250 g čerstvých jahod
- Lístky čerstvé meduňky

Postup
- Nejprve zadělejte těsto na buchtičky. V misce nechte vzejít kvásek z rozdrobeného droždí, lžičky cukru a cca 100 ml vlažného mléka. Bude to trvat asi 10 minut.
- Do zadělávací mísy nalijte zbytek mléka a cukru, žloutek, vzešlý kvásek, obě mouky, sůl a rum. Ideálně pomocí robotu krátce zadělejte těsto jen tak, aby se suroviny spojily. Pak přidejte 70 g změklého másla, zbylých cca 100 g použijete na vymazání pekáče a potření buchtiček. Těsto hněťte 10 minut. Pak mísu přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte v teple kynout asi hodinu.
- Mezitím si připravte pistáciový krém. V menším hrnci prošlehejte moučkový cukr, pudinkový prášek, žloutky a pistáciový krém. Přidejte mléko, za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty do zhoustnutí. Nakonec do horkého krému zamíchejte máslo a přikryjte jeho hladinu potravinářskou fólií, aby se na omáčce nevytvořil škraloup.
- Vraťme se k buchtičkám. Pekáč o velikosti cca 30 x 25 cm vymažte lžící másla. Nakynuté těsto přendejte na lehce pomoučený vál a rozdělte ho na 6 stejných dílů. Z každého vytvarujte hada, ty vložte vedle sebe do vymazaného pekáče a ostrým nožem nebo nůžkami pak každý rozdělte na drobné dílky, aby vznikly podobně velké buchtičky. Ty opět přikryjte utěrkou a nechte ještě cca 30 minut kynout.
- Mezitím troubu vyhřejte na 190 °C. Zbylé máslo rozpusťte. Dokynuté buchtičky jím potřete a pečte je v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova. Ještě horké je pak znovu pomašlujte zbylým rozpuštěným máslem.
- Jednotlivé buchtičky podávejte s pistáciovým krémem a čerstvými jahodami. Přidat můžete i pár lístků meduňky.
Klasické buchtičky se šodó: Pokud máte přeci jen raději klasiku s vanilkovým krémem, můžeme sloužit, tady je recept.

The post Buchtičky 2.0. Pistáciový krém, jahody a sladká nostalgie appeared first on Forbes.