15. červnaSvátek má Venku je 29 °C, Jasno

Buchtičky 2.0. Pistáciový krém, jahody a sladká nostalgie

Forbes Před 2 týdny

Zapomeňte na oschlé cosi ze školních jídelen! Tyto buchtičky jsou jako dech, voní máslem a s netradičním pistáciovým krémem a čerstvými jahodami mohou být hlavním chodem nebo nápaditým dezertem. 

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Dukátové buchtičky s pistáciovým krémem a jahodami

Na 4 porce potřebujete:

  • 20 g čerstvého droždí
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g polohrubé mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce tuzemského rumu
  • 170 g změklého másla

Na krém:

  • 70 g cukru moučka
  • ½ sáčku vanilkového pudinkového prášku (20 g)
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce 100% pistáciového krému
  • 400 ml mléka
  • 1 lžíce másla

K podávání:

  • 250 g čerstvých jahod
  • Lístky čerstvé meduňky
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Nejprve zadělejte těsto na buchtičky. V misce nechte vzejít kvásek z rozdrobeného droždí, lžičky cukru a cca 100 ml vlažného mléka. Bude to trvat asi 10 minut. 
  2. Do zadělávací mísy nalijte zbytek mléka a cukru, žloutek, vzešlý kvásek, obě mouky, sůl a rum. Ideálně pomocí robotu krátce zadělejte těsto jen tak, aby se suroviny spojily. Pak přidejte 70 g změklého másla, zbylých cca 100 g použijete na vymazání pekáče a potření buchtiček. Těsto hněťte 10 minut. Pak mísu přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte v teple kynout asi hodinu.
  3. Mezitím si připravte pistáciový krém. V menším hrnci prošlehejte moučkový cukr, pudinkový prášek, žloutky a pistáciový krém. Přidejte mléko, za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty do zhoustnutí. Nakonec do horkého krému zamíchejte máslo a přikryjte jeho hladinu potravinářskou fólií, aby se na omáčce nevytvořil škraloup.
  4. Vraťme se k buchtičkám. Pekáč o velikosti cca 30 x 25 cm vymažte lžící másla. Nakynuté těsto přendejte na lehce pomoučený vál a rozdělte ho na 6 stejných dílů. Z každého vytvarujte hada, ty vložte vedle sebe do vymazaného pekáče a ostrým nožem nebo nůžkami pak každý rozdělte na drobné dílky, aby vznikly podobně velké buchtičky. Ty opět přikryjte utěrkou a nechte ještě cca 30 minut kynout.
  5. Mezitím troubu vyhřejte na 190 °C. Zbylé máslo rozpusťte. Dokynuté buchtičky jím potřete a pečte je v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova. Ještě horké je pak znovu pomašlujte zbylým rozpuštěným máslem. 
  6. Jednotlivé buchtičky podávejte s pistáciovým krémem a čerstvými jahodami. Přidat můžete i pár lístků meduňky. 

Klasické buchtičky se šodó: Pokud máte přeci jen raději klasiku s vanilkovým krémem, můžeme sloužit, tady je recept

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Buchtičky 2.0. Pistáciový krém, jahody a sladká nostalgie appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek