Když dojde řeč na slavnostní pečínku, neměla by chybět zmínka o roastbeefu. Nebo možná ještě lépe – pozornosti by neměl uniknout zejména tento král mezi pomalu pečenými masy. Zkuste jarní verzi plnou bylinek podle jednoduchého, ale spolehlivého receptu.
Klasický roastbeef neboli pečeně z nízkého či vysokého roštěnce se obvykle připravuje potřený hořčicí. Tuto variantu můžete přeměnit na skvělou voňavou bylinkovou verzi, která velikonoční oběd promění ve slavnostní hostinu. Jako přílohu můžete připravit pečené nebo vařené brambory, různě upravovanou zeleninu a saláty. Nezapomeňte ani na omáčky a dipy – obzvlášť na domácí tatarskou omáčku ne. Její lahodná chuť s jemnou kyselostí je perfektním doplňkem hovězího masa.

Pomalu pečený bylinkový roastbeef s pečenými bramborami a fazolkami
Na 6 porcí potřebujete:
- 1,2 kg hovězího vysokého nebo nízkého roštěnce
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky nakrájeného čerstvého tymiánu
- 1 lžičku nakrájeného čerstvého rozmarýnu
- olej
- 2 lžičky soli
- ½ lžičky mletého pepře
- 1 lžičku nakrájené čerstvé šalvěje

Postup
- Hovězí maso, pokud je třeba, odblaňte. Napříč přes vlákna svažte provázkem do úhledného válečku (vizte foto výše).
- Česnek nasekejte najemno nebo prolisujte a vložte do misky. Přidejte nakrájený tymián a rozmarýn, tři lžíce oleje, sůl a pepř. Promíchejte.
- Maso vložte do mísy nebo krabičky, přelijte marinádou a kolem dokola jej v marinádě obalte. Přikryjte víkem nebo fólií a nechte přes noc marinovat.
- Druhý den vyndejte maso 1,5 až dvě hodiny před tepelnou úpravou z lednice.
- Rozehřejte pánev, přilijte jednu lžíci oleje a maso pár minut ze všech stran opékejte. Není třeba jej pražit do tmavé barvy – bylinky i česnek by se spálily. Stačí tak, aby se maso zatáhlo.
- Maso přendejte do pekáčku. Výpekem z pánve maso přelijte. Rovnoměrně ho posypejte nakrájenou šalvějí.
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 100 °C. Pečte 2,5 hod. Maso by uvnitř mělo mít teplotu 54 až 56 °C. Po upečení nechte 20 minut odpočívat, klidně v otevřené troubě.
- Maso krájejte kolmo na vlákna na tenké plátky. Podávejte například s vařenými bramborami a fazolkami s máslem a domácí tatarkou podle tohoto receptu.
Tip: Pokud spěcháte, vyzkoušejte naopak rychlý hovězí nebo telecí roastbeef.

The post Bylinkový roastbeef. Zazáří na slavnostním obědě, oslavě Velikonoc i jen tak appeared first on Forbes.