Pátek 02. květnaSvátek má Venku je 24 °C, Polojasno

Chutnají jako dort, ale bez zbytečné práce. Ohromující citronové řezy

Forbes Před 2 měsíci

Klasická buchta? To sotva. Citronovovanilkové řezy hrají v úplně jiné lize – lehké, krémové a s dokonalým sladkokyselým nádechem. Zkrátka dortová elegance bez dortového úsilí.

Když má dezert styl, poznáte to na první pohled. Nadýchaný citronovovanilkový základ, hebký krém ze smetanového sýru a jemně zatočené vlnky lemon curdu – jednoduché, ale ohromující. Lemon curd neboli citronový žloutkový krém můžete zvolit kupovaný či si vyrobit vlastní podle tohoto receptu. Rovnou pak vyzkoušejte i další svěží sladkokyselý dezert.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Vanilkovocitronové řezy s vanilkovým krémem z čerstvého sýru

Na plech o rozměru 35 × 20 potřebujete:

  • 125 g změklého másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 30 g řepkového oleje
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • Kůru z jednoho citronu
  • 210 g hladké mouky
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 špetku soli
  • 2 vejce
  • 90 g mléka
  • 20 g citronové šťávy

Na krém:

  • 50 g změklého másla
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 400 g smetanového sýru
  • 30 g smetany ke šlehání
  • 80 g lemon curdu
  • Citron na ozdobu
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a formu o rozměru cca 35 × 20 cm vymažte máslem. Změklé máslo společně s olejem, cukrem, vanilkou, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut.
  2. Mezitím v další míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl. Když je máslo světlé a vyšlehané, zašlehejte po jednom vajíčka. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte mléko smíchané s citronovou šťávou a zbytek sypké směsi a krátce vymíchejte do hladkého těsta. Dejte pozor, ať ho nepřešleháte.
  3. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte a vložte do předehřáté trouby na asi 20 minut, dokud nebude vršek mírně zlatavý. Těsto by mělo být měkké a téměř rovné. Nechte ho mírně vychladnout ve formě, následně vyklopte a nechte dojít na chladicí mřížce do pokojové teploty. 
  4. Nyní připravte krém. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem, mletou vanilkou a vanilkovým extraktem do nadýchané pěny, následně zašlehejte smetanový sýr a smetanu ke šlehání a prošlehejte do hladkého a nadýchaného krému.
  5. Vychladlý korpus ozdobte vanilkovým krémem, přidejte po lžičkách lemon curd a vytvořte tak mramorování. Nakonec ozdobte kousky citronu.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Chutnají jako dort, ale bez zbytečné práce. Ohromující citronové řezy appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek