Pondělí 12. květnaSvátek má Venku je 15 °C, Polojasno

Cizrna na paprice. Česká klasika v rychlé vegan friendly verzi

Forbes Před 7 hodinami

Nebudeme si nic nalhávat – kuře na paprice a cizrna na paprice není totéž a netvařme se, že chutná stejně. Maso, které se v omáčce vaří, zkrátka jídlu dodá jiný charakter, který ale ve vegan verzi nebudete (stejně jako bílkoviny) postrádat.

Kdo nelpí na předsudcích, že alternativní verze pokrmu nemůže chutnat tak dobře jako jeho předloha, si otevře bránu ke spoustě skvělých chutí. Užije si originální jídla a tělu dodá spoustu živin z kvalitních zdrojů. Ne, netvrdím, že cizrna na paprice chutná stejně jako kuře na paprice, ale chutná stejně dobře – jinak, ale taky dobře. Nemá masovou chuť, nicméně když do omáčky použijete dobrou rostlinnou alternativu smetany, užijete si opravdu dobré jídlo, a navíc jej zvládnete uvařit do půl hodiny.

Cizrna na paprice (vegan, bez lepku)

Na 3 až 4 porce potřebujete:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 2 lžíce celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička rajského protlaku
  • ¼ lžičky mletého kmínu
  • Špetka kajenského pepře
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • Sůl
  • 100 ml rostlinné či kravské smetany
  • 250 g sterilované cizrny

K podávání:

  • Rýže
  • Petrželka nebo pažitka na posypání
  • Volitelně chilli vločky

Postup

  1. V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte asi 5 minut.
  2. Mrkev nastrouhejte nahrubo. Přidejte k cibuli a opékejte další 2 až 3 minuty.
  3. Zeleninu poprašte moukou a kořením, přidejte protlak a míchejte asi minutu na nižším stupni.
  4. Zalijte vývarem, osolte a vařte 15 minut.
  5. Po 15 minutách přilijte smetanu a rozmixujte dohladka.
  6. Do omáčky přidejte propláchnutou, okapanou cizrnu. Vařte minutu a poté stáhněte z plotny.
  7. Podávejte s rýží. Podle chuti posypejte nakrájenou petrželkou nebo pažitkou, popř. chilli vločkami.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Cizrna na paprice. Česká klasika v rychlé vegan friendly verzi appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek