Smørrebrød je tradiční dánský chléb s máslem a řadou lahodných ingrediencí. Hutnost chleba a poctivá nálož surovin z něj dělají výživný pokrm. V Dánsku je natolik oblíben, že se dá považovat za národní jídlo i samotný symbol Dánska.
Jednou z mnoha populárních variant je právě ta se sleděm či lososem. Dalšími oblíbenci jsou „leverpostej“ (žitný chléb s játrovou paštikou) či verze s roastbeefem (podle našeho receptu si upečte jemný telecí nebo klasický hovězí roastbeef). Výjimkou na chlebu není ani úhoř, masová roláda či vejce a sýry. Připravují se varianty vegetariánské i veganské, avšak, kdo nemá jistá omezení, ryby jsou zkrátka nejchutnější volbou.

Dánské žitné chlebíčky smørrebrød
Na 3 žitné chleby se sleděm potřebujete:
- 3 plátky žitného kváskového chleba
- Máslo na potření
- 200 g řepové pomazánky
- 200 g sleďových oček v oleji
- 1 až 2 naložené okurky
- Pár koleček šalotky
- Pár koleček červené cibule
- 3 lžičky hrubozrnné hořčice
- 3 plody kaparů
- Řeřicha na ozdobu
Na 3 žitné chleby s lososem potřebujete:
- 3 plátky žitného kváskového chleba
- Máslo na potření
- 100 g uzeného lososa
- 50 g kaviáru
- 3 ředkvičky
- 3 lžičky majonézy
- Pažitka na ozdobu
- Klíčky česneku na ozdobu

Postup
- Středně silné plátky domácího žitného chleba (zkrátka takové, aby unesly onu poctivou nálož) namažte vrstvou másla.
- Smørrebrød se sleděm: Po celé ploše chleba naneste vidličkou kupovanou či domácí řepovou pomazánku nebo nakládanou řepu nakrájenou na nudličky.
- Navrch chlebíčku položte 1 až 2 filety sledě, kousky domácích nakládaných okurek, kolečka šalotky a červené cibule. Lžičkou naneste hrubozrnnou hořčici. Ozdobte kapary a řeřichou.
- Smørrebrød s lososem: Na každý plátek položte 2 až 3 menší plátky lososa nebo gravlaxu. Na chlebíčky rozdělte kaviár a obložte je tenkými kolečky ředkviček. Z ředkvičkových listů pak můžete vyrobit skvělé domácí pesto.
- Vše dolaďte kopečkem domácí majonézy. Ozdobte pažitkou a hrstkou česnekových klíčků.
Jak nejlépe konzumovat smørrebrød: Vzhledem k bohatému obložení těchto „otevřených sendvičů“ se často jedí klasickým příborem. Vidlička s nožem vykonají skvělou službu a zachrání spoustu ingrediencí, které by mohly dost možná padnout vedle. A to by byla opravdu škoda.
