Pátek 15. srpnaSvátek má Venku je 22 °C, Oblačno

Domácí kečup bez nesmyslů. Jen rajčata, koření a dokonalá chuť

Forbes Před 3 hodinami

Zapomeňte na kečup plný cukru, zahušťovadel a konzervantů. Tenhle domácí voní po zralých rajčatech, má lahodně kořeněnou chuť a obejde se bez všeho, co v něm nechcete. Kromě boje o poslední skleničku.

  • Výhody kečupu pečeného v troubě: pečení v troubě je jednodušší, protože tolik nehrozí, že něco spálíte, kečup neprská a pečením získá zelenina lepší a výraznější chuť.
  • Výhody kečupu vařeného na sporáku: tento způsob je rychlejší a snadněji odladíte, kdy už má kečup perfektní chuť i hustotu.
  • Proč do kečupu dávat jablka: Jablka kečup nejen přirozeně osladí, ale také zahustí – obsahují totiž pektin, a to nejvíce ve slupce, proto je určitě neloupejte. Slupek se pak zbavíte pasírováním nebo aspoň mixováním.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Nejlepší domácí kečup (z trouby i vařený)

Na asi 5 sklenic potřebujete:

  • 3 kg zralých rajčat
  • 3 velké cibule
  • 2 velké červené papriky
  • 2 velká jablka
  • 4 stroužky česneku
  • 120 g jablečného nebo vinného octa
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 ks celé nebo ½ lžičky mleté skořice
  • 6 ks celého nebo ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 6 ks celého nebo ½ lžičky mletého nového koření
  • 10 kuliček celého nebo ½ lžičky mletého pepře
  • 4 bobkové listy
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Z jablek a paprik odstraňte jádřince, cibuli a česnek oloupejte a vše spolu s rajčaty nakrájejte nahrubo. V co největším hlubokém pekáči promíchejte s octem, cukrem, solí a kořením (koření vcelku vložte do čajítka nebo gázy, abyste ho následně nemuseli lovit, nebo použijte mleté) a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C.
  2. Pečte 2 až 3 hodiny, až je vše zcela měkké, čas od času zeleninu zamíchejte. Z měkké zeleniny odstraňte koření, postupně vše co nejdůkladněji rozmixujte a přes síto propasírujte do hrnce. Pokud máte výkonný mixér a nevadí vám drobné kousky, pasírovat nemusíte.
  3. Kečup ochutnejte, případně doslaďte nebo dosolte, a kdyby moc tekl, ještě ho chvíli bez poklice povařte.
  4. Než se kečup upeče, vyčistěte sklenice a víčka: vyvařte je v hrnci s vroucí vodou nebo je jen vroucí vodou z konvice propláchněte. Nechte vyschnout a při manipulaci se nedotýkejte okrajů a vnitřků sklenic ani víček.
  5. Vroucí kečup rozdělte do lahví, ihned pevně zavíčkujte a 20 až 25 minut v hrnci s vodou o 80 °C sterilujte.

Jak na klasický vařený kečup: pokrájenou zeleninu a jablka za občasného míchání vařte asi hodinu s octem, solí a kořením pod poklicí doměkka. Odstraňte koření, rozmixujte, propasírujte do jiného vyššího hrnce (směs bude při vaření prskat), vmíchejte cukr a za občasného míchání vařte ještě 20 minut nebo do požadované konzistence. Dosolte či doslaďte, rozdělte do sklenic a zavařte (vizte výše).

Domácí kečup pro děti: jestli se bojíte, že vaše ratolesti navyklé na kupovaný kečup plný sladidel ten domácí odmítnou, dejte více cukru. I tak ho pravděpodobně bude méně než v kečupu z obchodu.

Pálivý kečup: Jestli naopak chcete kečup před jemnými jazýčky uchránit, papriku použijte pálivou, přidejte pár chilli papriček nebo přitvrďte s česnekem.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Domácí kečup bez nesmyslů. Jen rajčata, koření a dokonalá chuť appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek