Pondělí 28. dubnaSvátek má Venku je 21 °C, Polojasno

Dort z mixéru. Sladký mech přitom vyrobíte ze zdravé zeleniny

Forbes Před 4 dny

Jarní mechový dort vtipně vypadá, je plný zdravého špenátu (díky kterému nepotřebujete žádné jiné barvivo!) a nadýchaného vanilkového krému a nadchne nejen děti či příznivce myslivosti. Jeho jemná chuť vás pohladí stejně jako hedvábný mech ve voňavém lese…

info Foto Tomáš Rubín
Foto Tomáš Rubín

Zelený mechový dort se špenátem, šlehačkou a mascarpone

Na dort o průměru 22 cm potřebujete:

  • 250 g baby špenátu
  • 190 g řepkového oleje
  • 1 bio citron
  • 4 vejce
  • 160 g krupicového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody

Na krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 g mascarpone
  • 80 g moučkového cukru
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 3 lžíce malinového džemu

Na ozdobu:

  • Drobné ovoce
  • Jedlé květy
info Foto Tomáš Rubín
Foto Tomáš Rubín

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem nebo vysypte moukou.
  2. Polovinu špenátu rozmixujte s polovinou oleje, 4 lžícemi citronové šťávy a žlutou částí kůry z celého citronu na zcela hladkou směs. Vlijte do mísy a rozmixujte i zbytek špenátu a oleje. Do mixéru pak přidejte vejce, cukr a sůl a ještě chvíli mixujte. Vše přelijte do mísy, vmíchejte mouku a sodu, těsto přemístěte do formy a pečte asi hodinu nebo až je špejle zapíchnutá do středu těsta po vytažení suchá.
  3. Odstraňte formu a dort nechte vychladnout na mřížce. Poté z vypouklé strany seřízněte asi čtvrtinu tak, aby byl korpus rovný. Ten pak jednou prokrojte. Odříznutou část po kouskách rozmixujte nebo rukama nadrobte na drobečky.
  4. Smetanu vyšlehejte dotuha, vedle prošlehejte mascarpone s cukrem a vanilkou a opatrně stěrkou zapracujte šlehačku. Spodní korpus potřete džemem (nechte přitom asi 2 cm volný okraj), krémem dort promažte i celý potřete a jeho povrch kompletně posypejte zelenými drobečky. Rukama, cukrářskou kartou nebo kusem papíru si pomáhejte hlavně na bocích, kam drť trochu přitiskněte.
  5. Až těsně před podáváním ozdobte dort drobným ovocem (maliny, borůvky, ostružiny, physalis, jahody či hrozny) a jedlými květy nebo třeba hříbky z marcipánu.
info Foto Tomáš Rubín
Foto Tomáš Rubín

Tip: Pokud vám nějaké drobení zbude, v sáčku ho zamrazte a později použijte jako základ cake pops nebo pohárů. Ve skleničce ho stačí proložit ovocem a oslazenou šlehačkou, kysanou smetanou či jiným krémem. Případně si zjednodušte život a rovnou vytvořte verzi mechového dortu do skleničky nebo ho upečte ve formě roztomilých cupcakes.

info Foto Tomáš Rubín
Foto Tomáš Rubín

The post Dort z mixéru. Sladký mech přitom vyrobíte ze zdravé zeleniny appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek